Gravul accident de autocar, care a provocat duminică seară 38 de victime şi rănirea a zece persoane, în apropiere de Avellino, lângă Napoli, în regiunea Campania din sudul Italiei, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că este vorba despre unul dintre cele mai grave accidente rutiere înregistrate în Italia şi în întreaga Europă în ultimii ani, ultimul având loc în martie 2012 în Elveţia, unde au murit 28 de persoane, printre care 22 de copii.

Accidentul a avut loc duminică seară, pe un viaduct de pe autostrada A16 Napoli-Bari, în zona Monteforte Irpino, în provincia Avellino, la circa 50 de kilometri est de oraşul Napoli.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă că, în cursul nopţii de duminică spre luni, 38 de corpuri au fost recuperate din epava autobuzului care practic a efectuat „un zbor” de circa 30 de metri, peste un pod de pe autostradă. Zece persoane au fost grav rănite şi transportate la un spital din localitatea Avellino. Printre persoanele grav rănite se numără şase femei şi trei copii. Numai 11 pasageri au supravieţuit.

Cotidianul Il Mattino din Napoli scrie că autocarul transporta circa 50 de pasageri, toţi originari din provincia Napoli, care se întorceau dintr-un pelerinaj de trei zile la Pietrelcina /în provincia Benevento/, localitatea natală a lui Padre Pio, un preot italian canonizat în 2002, venerat în sudul Italiei.

Publicaţia La Stampa din Torino scrie că autocarul care îi transporta pe pelerini a căzut de pe un pod, după ce a lovit mai multe maşini /peste zece/, iar în accident au murit 38 de persoane, inclusiv şoferul. Potrivit publicaţiei menţionate, 36 de corpuri au fost extrase din epava autocarului, care s-a rupt în două, iar alte două persoane, grav rănite, au decedat în cursul nopţii, după ce au fost transportate la un spital din Avellino. Corpurile persoanelor decedate au fost transportate în sala de gimnastică a unei şcoli din localitatea Monteforte Irpino, unde au început să sosească rudele şi prietenii victimelor.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma subliniază faptul că autostrada Napoli-Bari a fost închisă circulaţiei din cauza acestui accident. Potrivit martorilor oculari, autocarul ar fi avut probleme la frână. Una dintre pasagere a declarat însă că accidentul ar fi putut fi provocat de explozia unei anvelope.

Cotidianul de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma relevă că echipele de salvare, care au intervenit la locul accidentului în cursul nopţii, au declarat că autobuzul a lovit zece maşini înainte de a cădea de pe pod şi că unii dintre pasageri ar fi fost aruncaţi în afară în timpul căderii vehiculului. Multe dintre persoanele rănite sunt în stare gravă, deci este posibil ca bilanţul victimelor să crească. O persoană este dată dispărută şi continuă să fie căutată de pompieri, la locul accidentului, potrivit publicaţiei menţionate.

Agenţia italiană de presă, ANSA, anunţă că premierul Enrico Letta, aflat în vizită oficială la Atena, a anulat luni dimineaţă o vizită privată în centrul oraşului, în semn de respect şi de doliu pentru victimele accidentului din regiunea Campania.

 

 

(editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției