Mecanicul trenului care a deraiat în apropiere de Santiago de Compostela, probabil din cauza vitezei excesive, a recunoscut că a greşit, a fost pus sub acuzare pentru omor prin imprudenţă şi a fost lăsat în libertate, sub control judiciar, după cum transmite presa spaniolă de luni.

Mecanicul trenului şi-a asumat „deruta” care a provocat tragedia, arată cotidianul El Pais. Judecătorul l-a lăsat în libertate pe Francisco Garzón, pus sub acuzare pentru 79 de delicte de omor şi căruia i-au fost retrase vreme de şase luni paşaportul şi permisul de conducere. Cutia neagră a trenului a rămas în custodia poliţiei, în aşteptarea ordinului judecătoresc pentru deschidere, iar în tot acest timp, compania spaniolă a căilor ferate, Renfe, se înfăţişează ca parte în proces, pentru responsabilitate civilă.

Cotidianul El Mundo scrie de asemenea că mecanicul imprudent a fost pus sub acuzare şi lăsat în libertate, după ce şi-a recunoscut greşeala de a fi virat cu viteză, provocând moartea a 79 de persoane. Lui Francisco José Garzón i se impută 79 de delicte de omor prin imprudenţă şi numeroase delicte referitoare la provocarea de leziuni. Şi acest cotidian spaniol subliniază faptul că mecanicului i-a fost retras paşaportul şi permisul de conducere pentru trenuri.

Viteza şi o greşeală de orientare ar fi putut provoca accidentul, consideră cotidianul ABC. Acesta consemnează la rândul său că mecanicul trenului deraiat a fost pus în libertate, însă inculpat pentru 79 de omoruri prin imprudenţă.

În libertate şi pus sub acuzare, titrează cotidianul catalan La Vanguardia tot în legătură cu situaţia celui cercetat pentru deraierea trenului din Santiago de Compostela. Cotidianul citat constată faptul că mecanicul a recunoscut în faţa judecătorului că a comis o imprudenţă, iar audierea a avut loc pe baza unui raport care indică o eroare omenească drept cauză principală a accidentului. În schimb, în apărarea lui, familia mecanicului susţine că regretă faptul că acesta a fost inculpat atât de repede.

La Razon anunţă la rândul său că mecanicul a fost pus în libertate după ce şi-a recunoscut imprudenţa, şi astfel va fi judecat pentru cele 79 de delicte de omor imputate. Judecătorul i-a retras paşaportul, mai arată cotidianul spaniol citat.

 

(editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției