torokAlpinistul Zsolt Török a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Bucureşti, că este onorat că se află printre puţinii alpinişti din lume care au reuşit să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya, la o altitudine de 8.126 m. „Nanga Parbat este o mare parte din istoria alpinismului şi într-adevăr mă simt onorat că sunt unul dintre cei puţini care au reuşit să ajungă acolo sus. Nu am folosit şerpaşi, nu am folosit oxigen şi nu am avut ajutor din partea altor echipe”, a spus Zsolt Török.
La 19 iulie, echipa de alpinişti formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adam­csek, a reuşit în premieră naţională să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell.
Alpiniştii au ajuns în România, sâmbătă, la ora 20.50, în Bucureşti la Aeroportul Otopeni.
Mulţi dintre prietenii şi cunoştin­ţele lor le-au transmis mesaje de fe­licitare şi încurajare, pe internet. „O mare realizare, felicitări! Am urmărit cu multă emoţie ascensiunea voastră şi mă bucur mai ales că după vârf aţi ajuns toţii în vale. În ’98 am fost şi eu pe acolo (doar până sub vârf) şi acum am trăit încă odată cu voi emoţiile, îngrijorările, frigul, oboseala dar şi frumuseţea de nedescris a acelui munte. Toate cele bune!”, a transmis Florin Ularu, pe pagina de internet a lui Zsolt Torok.
„Felicitări!!! (…) O performanţă remarcabilă pe care o salut. Bine aţi revenit!”, a postat Georgeta Orăşeanu, pe acelaşi site. „Felicit întreaga echipă! (…) Aţi fost mai aproape de Dumne­zeu acolo sus! Voi sunteţi adevăraţii ambasadori, păcat că sistemul ro­mânesc a dezvoltat o cangrenă care vă împinge către un consum important de energie în cautarea sponsorilor, în loc să vă susţină el!“, a trans­mis Alexandru Silaghi.
Cucerirea celui de-al nouălea „opt-miar” al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pa­kistan. Echipa românească a fost şi singura care a rămas pe munte în ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, în care 11 alpinişti străini au fost ucişi într-un atac terorist asu­pra taberei Diamir, situată pe celălalt versant al muntelui.
Nanga Parbat, numit şi „Muntele destinului”, este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpi­niştii români, este cea mai mare şi mai dificilă rută de escaladare a vârfului Nanga Parbat.

Recomandările redacției