nicoaraEdiția din 2013 a Jocurilor Universitare s-a desfășurat în spațiul ex-sovietic, în Republica Tatarstan. Capitala Kazan a fost punct de întâlnire pentru circa 12,000 de atleți din 170 de țări membre ale Federației Internaționale a Sporturilor Universitare. Printre concurenți, și patru sportivi arădeni.
Halterofilul Răzvan Nicoară, de la AMEFA (antrenat de Gheorghe Biriș și Gheorghe Rafa), s-a clasat pe locul 8 al categoriei 69 de kilograme. Sportivul în vârstă de 21 de ani a concurat cu 18 sportivi.
Mai departe, Aradul a fost re­prezentat în proba de Sambo, ramură a artelor marțiale dezvoltată în Rusia și înrudită cu judo-ul. Raul Hanciuța a fost învins de moldoveanul Valeri Meleaschevici, iar Cosmin Lăzărean a avut parte de două confruntări – una câștigată în fața austriacului Stefan Moser și una pier­- dută în dauna ucraineanului Volo­dimir Gongalo.
La judo, Remus Lazea a fost învins de un sportiv din Kîrgîztan, Islam Baialinov, arădeanul făcând parte din echipa României aliniată contra Franței. Cei din patria Cocoșului Galic s-au impus cu 4-1.
Lazea e produsul grupării CSM – LPS Arad, iar acum reprezintă clubul Dinamo Brașov. Hanciuța și Lăzărean sunt și ei crescuți de Mihai Telechi, fiind legitimați la CSU Arad.
Tradiția Universiadelor a început în urmă cu aproape un secol. Primul concurs de gen s-a ținut în 1923, la Paris, iar din 1959, odată cu reuniunea de la Torino, Universiadele au devenit obișnuință.

Recomandările redacției