Verdictul pronunţat marţi împotriva lui Bradley Manning, soldatul american care a trimis mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, ilustrează ‘extremismul periculos al administraţiei (Barack) Obama’, scrie pe contul de Twitter a lui Julian Assange, relatează miercuri AFP.

‘Manning riscă 136 de ani de închisoare pentru capetele de acuzare pentru care a fost găsit vinovat. Extremism periculos, în materie de securitate naţională, al administraţiei Obama’, a estimat Wikileaks pe contul său de Twitter.

‘Sunt cinci capete de acuzare pentru spionaj în condamnarea lui Bradley Manning. Un nou precedent foarte grav în materie de divulgare de informaţii presei’, scrie Wikileaks.

Bradley Manning a fost găsit vinovat marţi de justiţia militară americană pentru 20 din cele 22 de capete de acuzare formulate împotriva sa, în special pentru încălcarea legislaţiei cu privire la spionaj, dar nu şi de ajutarea inamicului.

Tânărul soldat risca pedeapsa cu închisoare pe viaţă dacă era găsit vinovat de infracţiunea de ‘ajutare a inamicului’ pentru că a trimis WikiLeaks zeci de mii de documente, în perioada în care a fost analist în domeniul serviciilor de informaţii în Irak.

 

 

(AS – autor: Mihaela Moise; editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției