Perioada recoltării păioaselor este în toi, în multe locuri recoltarea s-a și încheiat ori se încheie în aceste zile. Dacă grâul a înregistrat o producție bună, cu unele vârfuri excepționale – de altfel prevăzută de estimările agricultorilor – și celelalte culturi au înregistrat cifre frumoase, după cum ne-a precizat inginera Monica Nadiu – director al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad.
Astfel, conform spuselor acesteia, stadiul lucrărilor privind recoltarea, eliberarea terenului și arăturile de vară realizate până în această perioadă, alături de cele 69 000 ha de grâu recoltate, s-au mai recolat și următoarele culturi: orzul – de pe 3.700 ha, înregistrându-se o producție medie de 3.680 kg/ha(deci un total cules de 13.616 tone); orzoaică de toamnă – de pe 2.300 ha, înregis­trându-se o producție medie de 3.530 kg/ha (deci un total cules de 8.120 tone); orzoaică de primăvară – de pe 1.600 ha, înregistrându-se o produc­ție medie de 2.600 ha (deci un total cules de 4.160 tone); ovăz – de pe 12.800 ha, înregistrându-se o producție medie de 2.650 kg/ha (deci un total cules de 33.920 tone); rapiță pentru ulei – de pe 7.200 ha, înregistrându-se o producție medie de 3.500 kg/ha (deci un total cules de 25.200 tone).
S-au eliberat până acum 68.400 ha de teren și s-au realizat arături de vară pe 5.300 ha.
Referitor la aceste cifre am solicitat părerea inginerei Monica Nadiu – director al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad care a făcut câteva scurte aprecieri.
„Chiar dacă avem, deocamdată, doar rezultate parțiale, se poate vedea că producția de anul acesta este una bună – și recoltarea nu este încă finalizată. Până acum, după cum am mai spus, nu s-a înregistrat nici o tranzacție în zonă – noi monitorizăm aceste tranzacți, rămâne să vedem la ce preț se vor tranzacționa aceste cereale. Pe de altă parte, se pare – cel puțin până la această dată – că și producția de porumb va fi bună“, a subliniat aceasta.

Recomandările redacției