contoare curentConsumatorii de curent primesc lovitură după lovitură din partea ANRE şi a furnizorilor. Deşi contravaloarea facturilor ajunge să depăşească puterea de cumpărare a românilor, statul inventează taxe peste taxe, care ajung aproape să dubleze preţul pe care îl plăteşte un client pentru curentul consumat. Este de-a dreptul strigător la cer că în cazul unei persoane fizice care are de plătit către furnizorul de energie electrică suma de 101,95 de lei, valoarea facturii să ajungă la 163,42 de lei. Asta, după ce statul a inventat tot felul de taxe şi costuri suplimentare, doar pentru a băga mâna cât mai adânc în buzunarele consumatorilor. Recent, clienţii Enel au fost informaţi, atunci când şi-au primit facturile că ANRE a introdus o nouă taxă. „Începând cu data de 1 iulie 2013, datorită unor pre­vederi legislative, factura de energie electrică va include Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC), tarif calculat în condiţiile pieţei concurenţiale. Pentru mai multe detalii, accesaţi www.enel.ro şi www.anre.ro”, se arată undeva în josul facturii primite de clienţii Enel.
Pe o altă pagină, la capitolul „Explicaţii factură” este trecută şi contravaloarea şi contravaloarea acelei Componente de Piaţă Concurenţială menite să ne facă să plătim din ce în ce mai mult pentru curent. „Energia activă pentru care se aplică CPC este de 10% din valoarea energiei consumate în perioada 1.07.2013 – 31.12.2013 pentru consumatorii casnici şi de 65% din totalul energiei consumate în perioada 1.07.2013 – 31.08.2013 pentru consumatorii noncasnici”, se mai arată pe factură.
„Vom ajunge la proteste de stradă”
Dacă în cazul consumatorilor casnici, CPC nu reprezintă o valoare foarte mare, în cazul persoanelor juridice, lovitura poate fi greu de suportat, în condiţiile în care multe firme nu şi-au revenit încă de pe urma crizei din ultimii ani. În aceste condiţii, Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, ţine să tragă un semnal de alarmă. „Nu este corect ceea ce se întâmplă. Cei care au decis acest lucru sunt împotriva ţării. În loc să sprijine agenţii economici, îi împovărează cu atâtea şi atâtea taxe înrobitoare. Vom face petiţii împreună cu agenţii economici, prin care să aratăm că suntem nemulţumiţi de ANRE. Dacă nu se rezolvă nimic, vom ajunge la proteste de stradă”, a declarat Marin Crişan.
Acesta mai spune că angajaţii ANRE sunt plătiţi pentru a apăra interesele consumatorilor, dar ei fac exact contrariul. „Suntem decişi să le dăm o replică dură. Vor fi surprinşi aceşti domni. Vom acţiona în forţă. Nu mai putem să-i lăsăm să acţioneze după cum îşi doresc ei. Nu mai putem să-i răbdăm, pentru că s-a ajuns până acolo încât facturile de la gaz şi de la curent să decapitalizeze firmele. În loc să-i sprijine pe agenţii economici, care sunt pe cale de dispariţie, cei de la ANRE îi sprijină pe furnizori, care sunt stat în stat”, a mai spus Crişan.

Recomandările redacției