IMG_8342 beliu IMG_8365 beliu IMG_8355 beliu IMG_8350 beliu IMG_8348Ajunsă la ediția a patruzecea – de când se consemnează strict – frumoasa sărbătoare care se ține la Beliu „de când lumea“, adică „Praznicul de pită nouă“ a fost marcată și anul acesta cu un bogat program folcloric.
Acesta s-a ținut duminică, 11 august – în Pădurea Dumbrava din Beliu, la umbra stejarilor seculari – și a demarat la ora 11, spectacolul organizat în cinstea „pitei noi“ fiind unul deosebit.
Tuturor prietenilor acestei „de frun­te“ comune, primarul Pavel Țica le-a  adresat încă de la început un frumos îndemn să li se alăture ca să se bucure împreună „de roadele muncii codrenilor de pe aceste plaiuri“.
Derularea sărbătorii
Alaiul de tineri a plecat în frunte cu cu o căruță trasă de cai din fața Primăriei, spre locul desfășurării spectacolului. Aici, la început  a fost oficiată o slujbă religioasă de către preotul paroh din Beliu. Primarul comunei, Pavel Țica a adresat salutul său de bun-venit tuturor celor prezenți: spectatori și oaspeți. A prezentat apoi un istoric al acestei sărbători deosebite ajunsă la ediția a patruuzecea. Spicuim din cuvântul său.
„Suntem onorați să vă avem alături la evenimentul deosebit închinat rodului muncii noastre și orga­nizat în cinstea pitei noi, eveniment ce se ține în acestă zi, în Pădurea Dumbrava. Sărbătoarea aceasta ancestrală – a pâinii, vine spre noi din vremuri foarte vechi. Ea s-a ținut an de an la Beliu până în 1914 când a venit Primul Război Mondial. Atunci au căzut pe front cinci generații de feciori de pe aceste locuri, pierdere incomensurabilă pentru absolut oricine, deci și pentru societatea de atunci. În aceste grele condiții, elementul cheie al renașterii a fost  revenirea la normalitatea facerii pâinii, moment ce a fost marcat cu mai multă energie ca altă dată. Sărbătoarea pitei noi a venit în întâmpinarea acestei vindecări;  și omul care a ju­cat un rol deosebit în revigorarea acestei sărbători a sufletului țăranului român făcător de pâine din zona noastră a fost regretatul profesor de istorie Emil Lăzureanu care și-a pus amprenta asupra derulării acestei sărbători. Astfel, în urmă cu 40 de ani, în 1974 a luptat pentru reînvierea frumoasei datini, el fiind cel care a adunat – în urma unei munci foarte laborioase, alături de alți iubitori de frumos și tradiție – cântecele și strigăturile bătrânești pe acestă temă. Profesorul a fost cel care a scotocit în mințile și sufletele bătrânilor pentru a afla misterul acestei sărbători. Emil Lăzureanu a avut unmerit deosebit în reeditarea acestei sărbători. Alături de ele au mai fost o serie de oameni inimoși precum: Zapota Moise, Purice Sofia, Jula Gheorghe, Uylaky Petru, regretatul profesor Ioja Ioan, Ioja Ecaterina, Dudaș Gheorghe, Jurcă Bejan Constanța, Sîrb Ana, Purice Pavel. Iată că în Pădurea Dumbrava suntem părtași la cea de-a patruzecea ediție a „Praznicului de pită nouă”, sărbătoare care se ține la Beliu de când lumea, în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfintei Maria Mari. Țin să salut prezența personalităților județului Arad, precum Nicolae Ioțcu – președintele Consiliului Județean Arad, tuturor localnicilor și oaspeților lor prezenți precum și tuturor artiștilor care vor fi aici“ – a mai spus primul edil din Beliu.
Salutul oaspeților
Președintele Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu a spus printre altele: „Adresez felicitări primarului și întregii echipe de la Primărie și tuturor localnicilor pentru rezultatele cu care se mândresc dar și pentru organizarea acestei frumoase sărbători. Apreciez faptul că ați venit în număr atât de mare la această sărbătoare și vă urez distracție plăcută“.
Deputatul Eusebiu Pistru a adresat și el salutul său tuturor celor prezenți.
„Ne bucurăm că prin prezența dumneavoastră demonstrați că iubiți aceste tradiții transmise din moși-strămoși și că apreciați eforturile făcute de echipa de la Primărie, în întregul ei. Voi face în continuare eforturi să sprijin această zonă, mai ales că sunt deputatul dumneavoastră“.
Spectacol deosebit
În cadrul spectacolului ce a urmat au participat, pe lângă nume cunoscute și artiști locali în devenire precum ansamblul folcloric Dumbrava Beliului.
„Vreau să aduc mulțumiri ansam­blului Dumbrava din Beliu – acestor copii minunați ce îl compun și doamnei institutoare Amalia Fleștea și domnului Teodor Sebeșan care sunt instructori coregrafi ai acestui an­samblu și vreau să mai mulțumesc și invitaților: ansamblul Cununița a UVVG Arad, ansamblul Zădăreni, grupului Ineoanii din Ineu, soliștilor Ovidiu Homorodean, Simona Costin, Ionuț Mateș, Simona Boncuț, Nicu Vesa, Vasile Conea; formației de dansuri din Hășmaș – însoțiți de primarul comunei Cornel Popa;  forma­ției de dansuri din Archiș. Tutu­ror, felicitări“ – a subliniat primarul Pavel Țica.
Au fost acordate diplome de excelență pentru activitatea depusă de-a lungul anilor în organizarea și promovarea sărbătorii tradiționale locale „Praznicul de pită nouă” unor promotori locali: profesor Sofia Purice, Ecaterina Ioja, Ana Sârb, Moisă Zapota, învățător  Gheorghe Dudaș și alții.
Promisiuni „sărbătorești“
Edilul din Beliu ne-a mărturisit – chiar la ceas de sărbătoare – câteva din gândurile sale de viitor.
„Nu dorm liniștit când știu că mai trebuie să fac ceva pentru comunitate și n-am ajuns. În perioada imediat următoare voi asfalta șapte străzi – 4 km în total – în Beliu și în Tăgădău, adică o investiție serioa­să;  voi mai asfalta drumul comunal Tăgădău-Benești, în total 1,5 km. Vom deschide Biroul de Evidența Populației – nu se va mai face drumul până la Ineu. Vor beneficia de el patru comune: Beliu, Hășmaș, Archiș, Craiva;  costul unei cărți de identitate va fi de 12 lei.
Eu consider că oamnii aceștia care s-au adunat aici să ne bucurăm împreună de munca noastră au căpătat încredere în mine și echipa mea, drept pentru care se cuvine să aduc mulțumiri și președintelui Consiliului Județean Arad care ne-a ajutat  când am solicitat sprijin“ – a spus în încheire edilul din Beliu.
Untitled-1

Recomandările redacției