cjaGestinarea banilor din împrumutul contractat de CJA şi stabilirea preţurilor produselor agricole pentru stabilirea arendei în natură au fost temele proiectelor de hotărâre supuse aprobării ieri, în şedinţa Consi­liului Judeţean.
Pentru că situaţia drumului Arad – Şiria – Seleuş nu este nici acum clarificată, drumul nefiind predat înapoi Consiliului Judeţean, aleşii judeţeni au decis să realoce banii pentru începerea lucrărilor pe acest tronson, pentru alte investiţii. Mai exact, banii prevăzuţi de CJA dintr-o linie de credit, pentru demararea investiţiilor pe Arad – Şiria – Seleuş au fost realocaţi pentru reabilitarea unui alt tronson, considerat prioritar de autorităţi. Conducerea CJA a susţinut că pe Arad – Şiria nu se mai poate interveni şi că administraţia risca să piardă banii dacă nu îi orienta spre o altă investiţie. „Am mutat o sumă de un milion de euro din creditul contractat de CJA, care o aveam alocată pe drumul Arad – Şiria – Seleuş, spre o altă lucrare a Consiliului Judeţean şi anume, reabi­litarea drumului din Sudul Mureşului, drumul judeţean dintre Lipova şi Birchiş. Şi asta pentru că, nu putem începe lucrările pe Arad – Şiria-  Seleuş pentru că Mi­nisterul Dezvoltării şi Turismului nu ne-a redat înapoi încă acest drum. Şi ţinem cont de faptul că suntem în luna august când deja nu mai putem să ne încadrăm cu procedurile de achiziţie şi cu consumul banilor. Dacă nu luam această măsură riscam ca suma să fie pierdută, pentru că nu ar fi putut fi consumată până la sfâşitul anului. Deci nu am făcut niciun alt împrumut, ci doar o mutare a banilor“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Preţuri diminuate
Tot în şedinţa extraordinară de ieri, a CJA s-a stabilit şi sediul în care îşi va desfăşura activitatea viitoarea Cameră Agricolă, constituită pe noua legislaţie intrată în vigoare în luna iunie. Este vorba de un spaţiu situat în municipiu, pe strada Gheorghe Popa de Teiuş.
Aleşii judeţeni au stabilit şi preţurile produselor agricole ce vor fi luate în calcul la stabilirea arendei în natură, în acest an. Prin hotărâre de consiliu s-a redus preţul de referinţă la grâu, de la 0,65 lei pe kilogram, la 0,50 lei pe kilogram, iar la porumb, de la 0,70 lei pe kilogram, la 0,50 lei pe kilogram. „Am redus preţul de referinţă la cereale, pentru cei care îşi plătesc taxele şi impozitele, pe producţia pe care o au să poată plăti sumele corect, datorită evoluţiilor de pe piaţa agricolă. Menţionez că, în ultima perioadă, preţul de achiziţie a cerealelor a scăzut foarte mult, astfel că, dacă nu am fi modificat preţul de referinţă, fermierii ar fi plătit sume mult mai mari, decât cele pe care trebuie să le plătească în urma preţului obţinut pe cereale“, a mai spus Nicolae Ioţcu.

Recomandările redacției