Paulis Paulis 3 Paulis 2Pentru comuna Păuliş şi pentru harnicii podgoreni de aici, luna septembrie cumulează mai multe activităţi cultural-artistice de primă mărime. Primul eveniment ţine de marcarea Zilei Eroilor din 14-15 septembrie, când sunt invitaţi veterani din cel de-al Doilea Război Mondial – dintre care şi luptători apaţinând celebrului Detaşament de la Păuliş – reprezentanţi din partea Preşedinţiei României, a Guvernului şi Ministerului Apărării, oficialităţi judeţene şi locale. Festivităţile vor începe prin săvârşirea Sfintei Liturghii la Biserica Ortodoxă din Păuliş, după care va urma ceremonialul militar, alocuţiunile oficiale şi depunerile de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş. După ceremonialul militar şi depunerile de coroane, veteranii şi invitaţii sunt invitaţi la Căminul Cultural din Păuliş, unde se va servi masa şi unde se vor depăna amintiri de pe vremea glorioaselor momente din acel însângerat septembrie 1944, când Detaşamentul de la Păuliş a oprit înaintarea trupelor hortisto-hitleriste pe firul Mureşului.
Cel de-al doilea eveniment cultural care va amprenta luna recoltei este Festivalul Vinului în Podgoria Baraţca-Miniş-Păuliş, sărbătoare care va avea loc în data de 22 septembrie în locaţia deja consacrată de la modernul Stadion de fotbal de la Păuliş. Aici a fost amenajată o scenă multifuncţională, pe care vor evolua artişti renumiţi din ţară şi din judeţul nostru, alături de artiştii podgoreni de la Păuliş. Festivalul Vinului va începe, conform tradiţiei, prin slujba religioasă de sfinţire a strugurilor şi a fructelor. După acest ceremonial religios, va urma o altă sfinţire, a tribunei noi care a fost ridicată chiar lângă stadion, tribună ce va fi utilizată de către spectatori pe tot parcusul Festivalului. Maestrul Petrică Paşca, dirijorul „Rapsozilor Zărandului” – el însuşi podgorean din naştere – va da tonul mega-spectacolului care va urma: Cornelia Căpraru-Roman, Malvina Nagy şi ceilalţi artişti consacraţi de la „Rapsozii Zărandului” vor evolua pe scena de la Păuliş alături de distinşi invitaţi din ţară. „Este vorba despre Mariana Anghel de la Sibiu – ne mărturiseşte în premieră profesorul Petru Nicoară, primarul comunei Păuliş – care va urca pe scenă în calitate de invitat special la marea noastră sărbătoare. De asemenea, va cânta pentru spectatorii prezenţi şi Ancuţa Matei din Alba Iulia, pe care am invitat-o ţinând cont şi de numărul destul de mare de moţi care s-au stabilit, de-a lungul anilor, la noi în comună. Am dorit, prin aceasta, ca Festivalul Vinului să fie o sărbătoare a tuturor cetăţenilor comunei noastre care, după un an agricol, sperăm noi, bun, să se bucure împreună cu noi.”
Nu încheiem relatarea noastră săptămânală despre comuna Păuliş, fără a vorbi şi despre mersul investiţiilor edilitar-gospodăreşti. La Şcoala Gimnazială din Păuliş continuă lucrările de modernizare a acesteia. A fost organizată licitaţia şi se lucrează la montarea acoperişului, se repară tavanele la trei săli de clasă şi se izolează exteriorul cu polistiren, după care va urma şi o tencuială modernă, astfel încât această instituţie de învăţământ să fie una pe măsura cerinţelor europene ale momentului. Se lucrează şi la Şcoala Gimnazială din Sâmbăteni, unde se execută lucrări de extindere a imobilului şcolar, astfel încât începutul noului an şcolar să se poată desfăşura într-un local cât se poate de confortabil.

Recomandările redacției