IMG_8540 Moneasa IMG_8544 Moneasa IMG_8545 Moneasa IMG_8550 Moneasa IMG_8555 Moneasa IMG_8565 Moneasa IMG_8602 IMG_8625 MoneasaZilele sfârșitului de săptămână au prilejuit la Moneasa organizarea unor acțiuni cu caracter mai aparte. Dacă în prima zi s-a inaugurat „Târgul meșterilor populari“, acțiune cu o bună tradiție (ediția a XI-a) și extrem de apreciat de vizitatori, a doua zi a demarat acțiunea culturală „Festivalul  concurs al cântecului popular din Țara Zărandului“, ajuns la a patruzeci și patra ediție.
Târgul meșterilor populari
La „Târgul meșterilor populari“ de la Moneasa turiștii au putut vedea rezultatul unor meșteșuguri străvechi. Parada portului popular a fost punctul de debut al manifestării.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de primarul din Moneasa – Nuțu Ioan Herbei. El a salutat întreaga asistență și le-a urat bun-venit tuturor, în special numeroșilor meșteri populari care     „și-au prezentat meșteșugurile și rezultatele muncii lor la acest târg. Ne bucurăm că este multă lume aici la Moneasa, ca de obicei. Meșterii populari au fost cazați în timpul cât au stat în zonă, au beneficiat de masă și dormit gratuite, fiind suportate de Centrul Cultural Județean. Sunt meșteșuguri aproape pe cale de dispariție și trebuie făcute cunoscute“ – a spus edilul.
Câțiva meșteri olari au întărit spusele edilului. „Suntem veniți din satul Târnăvița, comuna Hălmăgel, și am adus oale de pământ – cum se spune la noi. Olăritul a fost o meserie de bază din care au trăit oamenii acestor locuri. Acum mai avem trei olaricare au peste 80 de ani. Tineretul nu mai face acum asemenea meșteșug. Cândva am avut secție de olărit; a dispărut, nu s-a mai ocupat nimeni de ea. Ce avem aici sunt oale smălțuite, de tot felul: căni, oale, farfurii. În oalele de pământ se fierb cele mai bune sarmale…“ a spus meșterul Viorel Betea. Îi întărește spusele și Petru Borza, din Obârșia – ju­dețul Hunedoara care a venit și el cu produse de olărit la târg.
Alături de ei, soții Romanea Coroi și Voichița care au tot felul de obiecte rezultate din practicarea a diverse meșteșuguri tradiționale începând de la potcoave de oțel până la roți de lemn pentru trasul apei din fântână – deci o largă listă de piese meșteșugărești de uz gospodăresc. Alături se aflau și furcile de lemn pentru fân ale meșteșugarului Gheorghe Cosma din sat Avram Iancu – comuna Vîrfurile. „Ne bucurăm că au grijă de cazarea noastră, că avem sprijin. În sat sunt mai mulți care mai știu să facă furci și greble și altele; dar le fac doar pentru cei care au gospodării la țară, au fânețe, au trifoi de adunat, pentru crescătorii de animale, deci nu prea multe se vând și meșteșugul se va pierde“ – a mai adăugat Gheorghe Cosma.
Festivalul-concurs al cântecului popular
A doua zi a manifestării a prilejuit derularea „Festivalului concurs al cântecului popular din Țara Zărandului“, festival ajuns la a patruzeci și patra ediție. Pe scena Teatrului de Vară au evoluat numeroase ansambluri folclorice, evoluțiile tinerilor fiind puternic aplaudate. Festivalul s-a deschis cu două suite interpretate de orchestra profesionistă de muzică populară „Rapsozii Zărandului“ condusă de Petrică Pașca. Primarul comunei Moneasa, Nuțu Herbei a adresat urarea sa de bun venit celor 11 concurenți și tuturor participanților. „Ne bucurăm că tânăra generație este iubitoare de folclor și astfel are cine prelua ștafeta tradițiilor populare și obiceiurilor strămoșeșeti. Folclorul este exprimarea unei națiuni și trebuie păstrat cu mare sfințenie“ – a spus printre altele edilul din Moneasa.
La festival au mai fost prezente și o serie de personalități precum: deputatul Dorel Căprar, președintele Consiliului Județean Nicolae Ioțcu, consilierul județean Florin Tripa, directoarea Centrului Cultural Județean Ana-Maria Dragoș și alți reprezentanți locali.
Prezentarea concurenților festivalului a fost realizată de cunoscuta cântăreață Voichița Suba.
După desfășurarea concursului, toată lumea a căzut de acord că valoarea concurentelor de pe podium a fost sensibil egală și o departajare a fost foarte grea. Concurenta arădeană, Cosmina Brădean – aparținând de ansamblul Căminului Cultural Dieci, director Gheorghe Țîț – a fost puternic aplaudată de spectatori.
„Mă bucur că au venit atât de mulți spectatori și vizitatori în aceste două zile la Moneasa. Acțiunile au fost deosebite, realizarea lor destul de costisitoare, dar eu cred că merită efortul. Eu consider că la noi ar trebui mai multă muncă; cei care muncesc și au inițiave aceia și reușesc. La noi sunt însă unii care prea așteaptă mereu să primească totul de-a gata. Una peste alta eu consider că acest sfârșit de săptămână a fost unul reușit și cu mulți vizitatori care au avut la dispoziție produse diverse și de cea mai bună calitate“ – a fost, pe scurt, concluzia primarului din Moneasa.

Recomandările redacției