OLYMPUS DIGITAL CAMERAUn nou proiect de trecere la sistemul de card, de această dată pentru ocuparea forţei de muncă a început deja să aibă rezultate. Şomerii pot cere carduri profesionale însă, deocamdată nu există cititoare care să le confere utilitate. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad a început deja să emită Cardul Profesional European însă, în companiile arădene nu există încă cititoare pentru astfel de carduri. Sistemul menit să eficientizeze procesul de ocupare funcţionează deocamdată doar pe jumătate. Reprezentanţii agenţiilor de şomaj vor promova însă trecerea la sistemul cardului profesional urmând ca angajatorii să fie încurajaţi să achiziţioneze cititoare pentru acestea.
Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au început să emită cardurile, care oferă toate datele despre experienţa profesională a potenţialului angajat, în format digital. Cardul profesional se emite gratuit şi conţine fotografia, dar şi toate datele profesionale şi medicale ale persoanei care îşi caută un loc de muncă. Cu un astfel de card, şomerul merge la interviu. Cardul este scanat şi angajatorul poate vizualiza întregul istoric al potenţialului angajat.
„Persoanele în căutarea unui loc de muncă, precum şi persoanele care se află deja înregistrate în evidentele instituţiei pot să devină posesorii acestui card, adresându-se personalului nostru de la sediul AJOFM Arad sau sediilor locale ale AJOFM Arad. Cardul cuprinde date despre locurile în care a mai fost angajată persoana aflată în căutarea unui loc de muncă. Aceste carduri se eliberează la cererea persoanelor şomere, înregistrate în evidenţa instituţiei noastre. În instituţie avem deja un aparat de emitere a cardurilor şi un cititor, unde, şomerii arădeni pot vizua­liza cum arată datele de pe card. Proiectul cardurilor profesionale este un pas înainte în efientizarea serviciilor de ocupare pe piaţa muncii“, susţine Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.
Utile peste graniţă, deocamdată
Deocamdată însă, companiile care fac angajări nu şi-au cumpărat cititoare de card. Conducerea AJOFM recunoaşte că e nevoie de un implus dat angajatorilor, îndeosebit celor mari, pentru achiziţionarea de cititoare. Întrucât firmele nu au în dotare astfel de cititoare, deocamdată, şomerii se pot folosi de carduri profesio­nale atunci când îşi caută un loc de muncă peste graniţă. „Din informaţiile pe care le am, deocamdată în companiile arădene nu există cititoare pentru Cardul Profesional European. Tot din câte ştiu, cheltuiala de achiziţionare a unui cititor nu este mare. În alte ţări acest sistem funcţionează bine deja, astfel că cei care solicită emiterea lor le pot folosi în străinătate. Luna viitoare, cel mai probabil pe data de 10, vom avea o întâlnire cu reprezentanţii mai multor companii arădene, în cadrul căreia vom prezenta avantajele sistemului“, a conchis Marinel Henteş. Un dispozitiv de citire a cardurilor profesionale implică pentru anajator o cheltuială de aproximativ 1.000 de lei.

Recomandările redacției