Micul partid de opoziţie din Ungaria LMP a organizat o demonstraţie în faţa Ambasadei României din Budapesta duminică pentru a protesta împotriva activării planificate a unei mine de aur la Roşia Montană /Verespatak/ în vestul României, informează agenţia MTI.

În timpul protestului, Katalin Csiba, deputat al LMP, a declarat că mina, ce ar urma să folosească o tehnologie contestată de spălare cu cianură, ar ameninţa serios fauna din bazinul râului Tisa din Ungaria, în timp ce populaţia locală ar putea fi forţată să-şi părăsească meleagurile natale.

Csiba a insistat că dacă Parlamentul României dă undă verde planului, „patru munţi şi trei sate cu 2.000 de locuitori vor dispărea”. Ea a avertizat că deşeurile lichide cu conţinut de cianuri de la mină ar umple un rezervor de 360 de hectare şi, la fel ca Tisa, nu vor fi oprite de graniţa Ungariei. „Nu vrem să vedem din nou peşti morţi în râul poluat cu cianură”, a spus ea.

Csiba a remarcat că în acelaşi timp cu demonstraţia lor, proteste similare au avut loc în 20 de oraşe din România, inclusiv Roşia Montană, precum şi la Paris, Londra, Roma, Bruxelles,
Berlin şi Washington.

Agenţia de presă Agerpres a anunţat miercurea trecută că guvernul român a adoptat un proiect pentru a sprijini schema minei de aur ca un proiect spre beneficiul public de importanţă naţională, aminteşte MTI.

Societatea canadiană Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ a căutat să obţină permisiunea pentru proiectul de extracţie a aurului şi argintului la Roşia Montana în ultimii ani.

Proiectul s-a lovit de o opoziţie puternică în Ungaria după ce în anul 2000, o deversare de cianuri de la o altă mină de aur nu departe de frontieră aproape că a şters toată fauna sălbatică din sectorul ungar al râului Tisa, aminteşte MTI.

 

 

 

(AS – editor: Sorin Calciu)

 

Recomandările redacției