Contractul de privatizare pentru preluarea a 51% din acţiunile CFR Marfă a fost semnat, luni după-amiază, au declarat  surse din la Ministerul Transporturilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că semnarea contractului de privatizare a CFR Marfă ar putea avea loc cel mai probabil luni sau marţi.

„Din câte ştiu eu, da (va fi semnat luni – n.r.). Doamna ministru (al Transporturilor, Ramona Mănescu – n.r.), cu secretarul de stat şi cu cel care a fost declarat câştigătorul licitaţiei, cred că se întâlnesc după-amiază pentru semnarea contractului. S-au depus deja 10 milioane de euro pentru garanţia de participare, aceia sunt în cont. După semnarea contractului, în 30 de zile trebuie depusă suma de 20 de milioane de euro (…) – 10% din valoarea contractului. Şi, practic, dacă astăzi sau mâine trebuie să se semneze, imediat firma câştigătoare, că nu ministerul, conform legii firma respectivă, se adresează oficial Consiliului Concurenţei pentru a primi avizul”, a precizat Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL.

Ramona Mănescu a preluat, miercuri, 28 august, mandatul de ministru al Transporturilor de la premierul Victor Ponta, care a asigurat interimatul la conducerea acestui minister din data de 12 iulie, după ce fostul ministru Relu Fenechiu a demisionat din funcţie, după ce a fost condamnat, pe 12 iulie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în dosarul ”Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

În ceea ce priveşte CFR Marfă, Grup Feroviar Român /GFR/ a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea acestei companii, preţul oferit fiind de 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei în CFR Marfă.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile CFR Marfă, între stat, prin Ministerul Transporturilor, şi societatea Grup Feroviar Român a fost publicată pe 14 august în Monitorul Oficial.

 

 

(AS – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției