romania 1 romania 2Naţionala de fotbal a României va întâlni în această seară, de la ora 21 (direct Antena 1), reprezentativa similară a Ungariei, meci programat pe Arena Naţională. Confruntarea contează pentru grupa D din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2014. Selecţionerul României, Victor Piţurcă, este de părere că un rezultat de egalitate nu ar exclude naţioana României din cursa pentru baraj. „Teoretic, şi la un meci egal, şansele noastre pentru a merge la baraj rămân în picioare. Ţintim victoria. Oricum ar fi, trebuie să învingem Turcia. Sunt conştient de importanţa jocului. Am lucrat mult în aceste zile. Este totuşi numai un joc de fotbal. Trebuie să munceşti, să joci. La un asemenea meci, de-o asemenea importanţă, trebuie să joci şi cu bucurie, reprezinţi România, în faţa a peste 50.000 de fani. Aşa ne zicea nea Imi (n.r. Emerich Ienei) la Steaua. Aşa le spun şi eu jucătorilor, să fie şi câini, şi răi, dar şi gentlemeni”, a declarat Victor Piţurcă.
Mircea Sandu: „Aşteptăm un stadion arhiplin”
Mircea Sandu prefaţează şi el duelul cu Ungaria, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal transmiţându-le jucătorilor să facă tot posibilul pentru a câştiga acest meci: „Aşteptăm un stadion arhiplin atât cu Ungaria, cât şi cu Turcia. Gazonul arată excepţional. Jucătorii au înţeles că meciul cu Ungaria este mai special, o victorie ne-ar apropia şi mai mult de ocuparea locului doi. Vrem să facem pasul următor către obiectivul nefixat, acela de a juca în barajul pentru Campionatul Mondial. Sper că cel care va purta numărul nouă îşi va lăsa amprenta asupra acestuia, ca şi cei care au făcut-o de-alungul istoriei naţionalei”, a mai spus Mircea Sandu. Optimismul primează şi în tabăra “tricolorilor”, Alexandru Măţel fiind gata de a da totul în meciul istoric cu vecina Ungaria:
Optimism în tabăra tricoloră
„Sper să joc bine şi să pun şi eu umărul la calificare. Dacă am ajuns aici, înseamnă că sunt cea mai bună variantă pe partea dreaptă. În consecinţă, asta mă obligă să fac meciul vieţii. Suntem un grup unit, atmosfera de la lot e una foarte bună. Ne ajutăm mult, vorbim, ne sfătuim. Asta o să se vadă şi pe teren, garantez“, spune Măţel. Mijlocaşul Mihai Pintilii este con-ştient că un rol important îl va juca şi gazonul, dar şi atmosfera din tribunele Arenei Naţionale: „Important e să batem Ungaria şi să facem egal cu Turcia. Nu contează cu cât batem, şi 1-0 e bun. Ungaria are o echipă masivă, puternică. Suntem o echipă care pasăm, din câte ştiu eu, şi ne va avantaja foarte mult schimbarea gazonului. Va fi o atmosferă foarte frumoasă, nu cred că pe unguri îi va deranja, şi ei joacă pe stadioane arhipline”, a spus Mihai Pintilii.
Sandor Egervari: “Trebuie să jucăm la victorie”
De cealaltă parte, Sandor Egervari, selecţionerul Ungariei, se teme de atmosfera pe care fanii români o vor crea în timpul meciului: „Nu mă tem pentru jucătorii mei în meciul cu România, deşi atmosfera stadionului din Bucureşti este una deosebită. Obişnuim să spunem că este un meci de şase puncte, dar acesta este mai mult decât atât, cunoscând istoria celor două ţări. Jucătorii trebuie să poarte această povară. Trebuie să jucăm la victorie la Bucureşti. Cei care nu au mai jucat la Bucureşti nici nu ştiu ce îi aşteaptă”, a spus Sandor Egervari. Acesta a mai precizat că pentru majoritatea jucătorilor săi e ultima şansă de a ajunge la un turneu final: „După trei ani de mandat, este visul multora să ajungem la un turneu final. Pentru cei experimentaţi, aceasta este ultima şansă de a prinde o competiţie majoră şi de a bifa un eveniment important într-o carieră profesională. Obţinerea locului secund este o misiune dificilă, iar soarta barajului depinde de tragerea la sorţi”, a mai spus selecţionerul Ungariei.
Tradiţie net favorabilă României
România are doar patru eşecuri adunate în ultimele 22 partide oficiale şi amicale, toate jocurile din serie fiind consemnate în al treilea mandat al lui Victor Piţurcă la cîrma primei reprezentative. Trei dintre aceste înfrîngeri au venit în deplasare, în amicalele cu Slovenia şi Belgia, dar şi în partida oficială cu Olanda din martie anul acesta. Tot naţionala batavă ne-a mai învins o dată, în octombrie 2012, la Bucureşti. De altfel, acesta este unicul eşec contabilizat pe teren propriu de România, în ultimii trei ani. Exceptînd duelul amintit, tricolorii nu au mai pierdut pe teren propriu un joc oficial din luna martie a anului 2009, 2-3 cu Serbia în preliminariile Campionatului Mondial din 2010. România nu a mai pierdut în faţa Ungariei din anul 1981, iar în patru din ultimele cinci confruntări, victoria a fost de partea tricolorilor. În tur, elevii lui Piţurcă au smuls cu noroc un punct, însă rămâne rezultatul, 2-2, unul de mare importanţă în economia calificării la baraj.

Recomandările redacției