sectie tbcLucrările de construcţie a noului spital TBC din municipiu avansează, iar autorităţile estimează că, până la finele anului, proiectul va ajunge la un stadiu de realizare de 40 la sută. Conducerea Consiliului Judeţean a făcut ieri, o vizită de lucru pe şantierul unde se construieşte noua secţie TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă  Arad. Clădirea este ridicată pe un teren de aproape un hectar, situat la ieşirea din municipiu, pe strada Stephan Ludwing Roth, teren aflat în proprietatea Consiliului Judeţean.
Pentru noul spital, Consiliul Judeţean Arad s-a angajat să plătească 15 milioane de lei. Pentru anul 2013, administraţia a alocat deja patru mi­lioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu a făcut câteva declaraţii legate de problema clădirilor retrocedate din sistemul medical arădean, precum şi de lipsa susţinerii financiare din partea Ministerului Sănătăţii. „Aşa cum se cunoaşte, judeţul Arad are un deficit major la capitolul spaţii destinate actului medical, datorită faptului că şase clădiri în care în prezent se desfăşoară activitate medicală au fost retrocedate. Clădirea actualelor secţii TBC ale Spitalului Judeţean a fost retrocedată astfel că, decizia noastră a fost de a construi o nouă clădire, întrucât în clădirea actuală, legea ne interzice să facem investiţii. Contractul de execuţie a acestei clădiri este pe trei ani de zile, iar construcţia este în grafic. În momentul de faţă este executat aproximativ 25 la sută din proiect. Până la sfârşitul anului, cu siguranţă vom ajunge undeva la 40 la sută execuţie. Suntem în grafic şi cu alocarea fondurilor. Menţionez că în acest an, din bugetul propriu al Consiliului Judeţean a fost alocat un mi­lion de euro. Până în prezent, Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun ban sistemului de sănătate din judeţul Arad, pentru moder­nizarea infrastructurii. Noi încă sperăm că cei de la Guvern vor înţelege că trebuie să aloce bani acolo unde se dovedeşte că admi­nistraţia locală pune umărul la dezvoltarea sistemului de sănătate“, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consi­liului Judeţean.
Pentru actualul spital TBC din Arad ce funcţionează într-un imobil degradat, Consiliul Judeţean plăteşte anual Arhiepiscopiei o chirie în sumă de 153.600 de lei, bani care ar fi putut fi investiţi în modernizarea spitalului. Însă, administraţia nu poate face investiţii într-o clădire care nu-i aparţine, astfel că, în secţia TBC actual nu s-au putut face decât igienizări. Mai mult, administraţia judeţeană a fost nevoită să negocieze cu Arhiepiscopia păstrarea secţiei în imobilul retrocedat, până la finalizarea lucrărilor noului spital TBC. „Pentru TBC s-a reuşit să se înceapă construcţia unei clădiri, care cred că va fi una dintre cele mai frumoase sedii pentru TBC din ţară. În condiţiile actuale, bolnavii de TBC sunt într-o clădire retrocedată Arhiepiscopiei, pentru care, Consiliul Judeţean plăteşte o chirie de 12.800 de lei pe lună. În imobilul în care funcţionează secţia actuală noi nu am putut decât igieniza doar la limita bunului simţ, pentru că imobilul este proprietate privată. Chiriaşul ar trebui să întreţină această clădire şi nu spitalul, însă noi o întreţinem la ora actuală. Au trecut cei cinci ani în care aveam voie să închieriem clădirea, dar cu bunăvoinţa Arhiepiscopiei am putut să mai rămânem. Au existat somaţii prin care am fost anunţaţi că trebuie să o părăsim, dar până la urmă am fost înţeleşi. Arhiepiscopia ne-a promis că până la terminarea clădirii noi secţia poate rămâne acolo. Totuşi, avem o pro­blemă cu acreditarea spitalului care urmează, ceea ce înseamnă că noi trebuie să mai punem la punct puţin secţia“, a susţinut Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Ju­deţean de Urgenţă Arad.
Noul spital TBC va avea 112 paturi, din care 50 pentru pneumologie şi 62 pentru ftiziologie. Spitalul va avea şi un spaţiu verde generos de aproximativ 2.000 de metri pătraţi.

Recomandările redacției