Oferta publică iniţială de vânzare a unui pachet de 10% din acţiunile S.N. Nuclearelectrica, care se va desfăşura în perioada 9-20 septembrie, le oferă investitorilor mici o bună ocazie speculativă, îndeosebi în cazul subscrierilor din primele trei zile, care beneficiază de un discount de 8%, potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville.

‘Folosind un model de evaluare a dividendelor care ar putea fi plătite de companie în următorii ani, am calculat un preţ-ţintă de 12,17 lei pentru următoarele 12 luni şi apreciem că interesul investitorilor instituţionali va susţine cotaţia acţiunilor SNN în primele şedinţe de tranzacţionare’, spun brokerii.

Ei amintesc că aceasta este prima ofertă publică iniţială de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) după 2008, într-o conjunctură globală favorabilă, în care fundamentele economice bune ale României pot atrage atenţia investitorilor străini.

În plus, compania este singurul operator nuclear pe plan local, care deţine două dintre cele mai eficiente reactoare nucleare din lume, cu producţie stabilă de energie ieftină.

‘Societatea Naţională Nuclearelectrica este operatorul celor două centrale nucleare (reactoare – n.r.) de la Cernavodă, care au generat anul trecut 19,4% din producţia de energie a României. Cu o putere instalată de 1.413 MW, acestea se clasează pe locul I într-un clasament mondial al eficienţei de la punerea în funcţiune, realizat de publicaţia Nuclear Engineering International. De asemenea, prin intermediul filialei sale Energonuclear, compania deţine 84,65% din proiectul de realizare a reactoarelor 3 şi 4, care i-ar dubla capacitatea de producţie în linia obiectivului naţional de creştere a independenţei energetice’, se mai arată în raport.

De asemenea, brokerii consideră că liberalizarea pieţei de energie reprezintă o oportunitate importantă de creştere a veniturilor şi profitabilităţii, rezultatele semestriale pentru 2013 arătând deja o îmbunătăţire substanţială a marjelor.

‘În mod particular, 2013 are toate şansele de a fi cel mai bun an pentru Nuclearelectrica, cel puţin după 2004. Graţie liberalizării graduale a pieţei de energie, compania îşi poate plasa un procent mai ridicat din producţie decât în trecut pe piaţa concurenţială, în special prin contracte bilaterale a căror pondere în vânzări se află pe o traiectorie ascendentă şi care oferă preţuri mai ridicate decât cele reglementate de ANRE. Orientarea spre piaţa liberă ar trebui să susţină veniturile în următorii ani, îndeosebi în situaţia în care revenirea economică impulsionează preţurile la energie, momentan cotate în apropierea unui minim multianual pe piaţa pentru ziua următoare (PZU)’, mai spune analiza.

Fiind companie de stat, Nuclearelectrica va fi un plătitor constant de dividende.

Totodată, brokerii consideră că momentul ales pentru listare este unul oportun atât din punctul de vedere al conjuncturii macroeconomice, cat şi al evoluţiei fundamentelor companiei.

În analiza brokerilor se mai estimează că preţul energiei pe bursa de specialitate va creşte cu 8% pe an.

Oferta publică primară de vânzare a 10% din acţiunile Nuclearelectrica se va derula în perioada 9-20 septembrie 2013, potrivit anunţului Autorităţii de Supraveghere Financiară, publicat de Bursa de Valori Bucureşti.

Preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune.

85% din ofertă este dedicată investitorilor instituţionali, 10% este tranşa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.

 

 

 

(AS – autor: Florentina Cioacă, editor: Andreea Marinescu )

 

Recomandările redacției