Compania canadiană Gabriel Resources a anunţat luni că vrea o confirmare a declaraţiilor făcute recent de premierul Victor Ponta şi de mai mulţi miniştri ai guvernului său referitoare la respingerea proiectului Roşia Montană, informează un comunicat de presă al companiei Gabriel Resources.

‘În cazul în care proiectul va fi respins atunci compania va evalua toate acţiunile posibile, inclusiv înştiinţarea oficială a intenţiilor sale de a demara o acţiune în justiţie pentru încălcarea tratatelor internaţionale privind investiţiile’, se arată în comunicatul companiei canadiene. În plus, Gabriel Resources sfătuieşte investitorii să adopte o atitudine prudentă în tranzacţionarea acţiunilor sale.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că proiectul referitor la Roşia Montană va fi pus pe ordinea de zi a Senatului şi respins, acelaşi parcurs urmând să fie şi la Camera Deputaţilor. Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană. Documentul ar fi trebuit să ajungă în Parlament pentru dezbatere, însă luni, 9 septembrie, şedinţa Birourilor permanente reunite, care decideau înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană, a fost anulată.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

Compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ intenţionează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%.

 

 

(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției