Iranul ‘nu va renunţa deloc’ la drepturile sale nucleare, a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rohani într-un discurs rostit în faţa imamilor ţării, a anunţat marţi agenţia Mehr citată de AFP.

‘Guvernul nostru nu va renunţa absolut deloc la drepturile absolute’ ale Iranului în materie nucleară, a declarat preşedintele iranian Rohani, în timp ce şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif şi şeful diplomaţiei europene Catherine Ashton urmează să se întâlnească până la sfârşitul lunii septembrie, la New York, pentru relansarea negocierilor în dosarul nuclear.

‘Occidentul trebuie să înţeleagă că nu va obţine nici un rezultat prin ameninţări şi presiuni’, a subliniat Hassan Rohani, a cărui ţară este acuzată că încearcă să se doteze cu armă nucleară. După alegerea sa în iunie, Rohani, considerat ca fiind moderat, a afirmat că doreşte să poarte ‘negocieri serioase’ cu marile puteri şi că este pregătit pentru ‘mai multă transparenţă’, fără să cedeze în ceea ce priveşte drepturilor inalienabile ale Iranului, în special îmbogăţirea uraniului.

Predecesorul lui, Mahmoud Ahmadinejad, un conservator, nu înceta să sfideze Occidentul şi declara că Iranul nu va renunţa la drepturile sale legitime în domeniul nuclear.

 

 

( AS – autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției