Cancelarul german, Angela Merkel, a respins adopţia copiilor de către cuplurile homosexuale, deşi a recunoscut că este vorba de o chestiune ‘controversată’ în faţa căreia se simte ‘nesigură’, informează marţi ziarul La Razon.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile generale din 22 de septembrie, Angela Merkel s-a supus duminică în direct tirului de întrebări ale cetăţenilor pe principalul post public de televiziune ARD şi s-a văzut clar că nu s-a simţit deloc comodă în faţa acestei chestiuni.

După ce a subliniat că este împotriva oricărei discriminări şi a recunoscut că înţelege cât este de ‘dificilă’ această chestiune pentru cuplurile gay, ea şi-a susţinut poziţia sprijinindu-se pe necesitatea de a garanta ‘bunăstarea copilului’. Cum aceasta nu este ‘sigură’ în cazul cuplurilor homosexuale, ea nu va susţine aprobarea unei legi care să deschidă calea adopţiilor de către aceste perechi, a recunoscut Angela Merkel.

Cancelarul Merkel nu a vrut să dezvăluie dacă a discutat tema cu ministrul de externe Guido Westerwelle, care şi-a recunoscut făţiş orientarea homosexuală, dar a spus că a participat la multe dezbateri pe această temă, inclusiv în interiorul propriului partid, CDU, din care face parte un grup de homosexuali şi lesbiene.

Angela Merkel a fost nevoită se confrunte şi cu o femeie, care i-a cerut să evite ca Germania să se transforme în ‘bordelul Europei” şi să schimbe legea prostituţiei, care a legalizat în 2002 această activitate, situând-o pe plan egal cu alte activităţi. Cererea ei concretă nu a primit răspuns, însă Angela Merkel a reamintit discuţiile lungi, care au precedat aprobarea acestei legi,şi a admis că este vorba de o chestiune controversată şi că există o problemă ‘uriaşă’.

Invitaţii din platou şi-au arătat îngrijorarea şi pe tema imigraţiei, iar Merkel a recunoscut că în unele zone ale Germaniei există unele probleme în materie de integrare, dar şi-a nuanţat controversatele afirmaţii de acum doi ani, în care a asigurat că „multiculturalitatea a eşuat’ în ţară.

Precaritatea în domeniul muncii, deficienţele în domeniul învăţământului, criza euro şi spionarea pe Internet au fost alte teme de care s-au arătat interesaţi cetăţenii invitaţi în platoul televiziunii, unde cancelarul german a mărturisit că de doi ani nu a mai condus maşina. Miercuri, 11 septembrie, va fi rândul candidatului social-democrat Peer Steinbrück să răspundă la întrebările cetăţenilor.

 

 

(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției