terminalSe deschid noi perspective pentru Aeroportul Arad. Terminalul cargo al aerogării arădene va fi transformat în terminal de pasageri, terminalul actual fiind depăşit din punct de vedere al cerinţelor de securitate a pasagerilor. Numai în aceste condiţii vor dori companiile aeriene să lucreze cu aerogara arădeană. Aproape 2,5 milioane de euro va costa investiţia care, după cum spun autorităţile ar duce în sfârşit la dezvoltarea traficului aerian de pasageri.

În Consiliul Judeţean au fost aprobate în şedinţa de la finalul săptămânii, mai multe proiecte de hotărâre ce se referă la Transfomarea Terminalului Cargo, în terminal de pasageri. A fost contractarea unui credit furnizor de 2,48 milioane de lei pentru investiţie, garantarea a 99,9 la sută din credit de către CJA şi cuantumul comisionului de risc pentru garantare, perceput de administraţie, aerogării.

În documentaţiile ce au stat pe masa aleşilor judeţeni se arată că, actualul terminal de pasageri de la aeroportul nu mai corespunde cerinţelor impuse de reglementările de aviaţie civilă, în ceea ce priveşte securitatea pasagerilor. „Suprafaţa totală desfăşurată a actualului terminal este de 1.300 metri pătraţi. Datorită spaţiului insuficient şi a configuraţiei structurii de rezistenţă a actualului terminal, nu pot fi asigurate fluxurile de pasageri în conformitate cu reglementările internaţionale privind securitatea aeronautică, întampinând probleme în vederea obţinerii avizării acestora de către Direcţia Aviaţie Civilă şi Spaţiu Aerian din Ministerul Transporturilor. Numărul de ghişee pentru check-in este insuficient, facilităţile pentru transportul bagajelor din parcare în terminal şi invers sunt inexistente, semnalizarea specifică unui aeroport modern este asigurată la un nivel minim. Spaţiile aducătoare de venituri non aeronautice precum: spaţii pentru reclame, spaţii pentru agenţii economici şi zona food&beverage sunt insuficiente. În zona de îmbarcare spaţiul este total insuficient, operarea simultană a doua curse cu aeronave A 320 având fiecare 180 de locuri fiind practic imposibilă. În cazul în care ar fi nevoie de spaţii pentru pasagerii in tranzit sau transfer situaţia ar deveni cu totul imposibilă“, se arată în documentaţii, situaţia în care se află terminalul de pasageri actual aerogării.

Investiţiile încep în scurt timp

Autorităţile sunt aproape sigure că investiţia va intensifica activitatea aeriană pe aerogară. „Am aprobat patru hotărâri de consiliu care certifică în acest moment posibilitatea ca Aeroportul Internaţional Arad să aibă parte de dezvoltare, Consiliul Judeţean urmând să garanteze suma de 2,48 milioane de euro, necesară ca în perioada imediat următoare, după procedurile de achiziţii care vor fi demarate în cel mai scurt timp să începem tranformarea Terminalului Cargo, în terminal de pasageri oferind astfel, condiţii normale pe aeroport, pentru a putea atrage curse de pasageri. Sperăm ca în urma acestor investiţii operatorii aerieni să vină să contracteze cu Aeroportul Internaţional Arad“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Astfel, actualul terminal de pasageri ar urma să fie folosit doar pentru fluxul de sosiri, iar o parte de 700 de metri pătraţi a terminalului cargo, în suprafaţă totală de 5.000 de metri pătraţi, va rămâne disponibilă pentru mărfuri. Asta în condiţiile în care, nici până acum nu s-a folosit mai mult de 320 de metri pătraţi din capacitateaterminalului cargo. Realizarea noului terminal de pasageri ar urma să se facă pe o perioadă de 15 luni.

Trebuie spus că, în perspectiva noii investiţii, o companie aeriană este decisă să opereze curse de pasageri, de la Arad.

Recomandările redacției