proteste eutanasiereSoarta câinilor maidanezi a scos în stradă, în acest weekend, câteva zeci de arădeni, care au protestat împotriva eutanasierii animalelor. La iniţiativa Asociaţiei Animed, vineri şi duminică au fost organizate începând de la ora 18.00, două flasmob-uri – proteste ce au avut sloganul „Spunem nu masacrului“. Fiind mediatizate de asociaţiile implicate în organizare, cele două acţiuni au adunat şi arădeni care dezaprobă legea eutanasierii câinilor fără stăpân.
La acţiuni s-au strâns zeci de arădeni iubitori de animale care au afişat bannere şi pancarde prin care au promovat mesaje împotriva uciderii în masă a animalelor. Scopul acţiunilor a fost de informare a arădenilor vizavi de soluţia propusă în locul eutanasierii şi anume, sterilizarea câinilor mai­danezi. Au fost împărţite pliante cu mesaje împotriva eutanasierii şi pro adopţie. Printre mesajele afişate la acţiuni s-au numărat „Să fim oameni“, „Avem dreptul la viaţă“, „Nu mai abandonaţi căţeii nedoriţi“ şi „Aradul optează sterilizarea câinilor existenţi, nu eutanasierea urmaşilor nedoriţi“. Iniţiatorii protestului au dorit să semnaleze autorităţile că arădenii se declară împotriva masacrării câinilor vagabonzi. Unii dintre protestatari au adus lumânări pe care le-au aprins pentru animalele deja eutanasiate în această perioadă.  Protestatarii sunt de părere că municipalitatea nu s-a implicat niciodată eficient în rezolvarea problemei câinilor maidanezi, prin sterilizare şi că acesta este unul dintre motivele pentru care situaţia s-a agravat. Iubitorii de animale propun o le­gislaţie care să stabilească ca soluţie sterilizarea, microciparea, dar şi pe­dep­sirea abandonului urmaşilor nedoriţi ai patrupedelor. Iniţiatorii acţiunilor vor să-ţi promoveze protestele şi peste graniţă. Demersul iniţiatorilor protestelor împotriva eutanasierii a strâns sute de susţinători pe reţelele de socializare.
Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi a trecut, recent de votul final al Camerei Deputaţilor. Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice cu excepţia UDMR au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari, care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.

Recomandările redacției