sare_mancare_condimenteIncidenţa bolilor cardiovasculare generate de consumul ridicat de sare a crescut conform ultimelor statistici cu 25%. Dacă ai probleme cu inima, iar medicul te-a sfătuit să reduci consumul de sare ca să ții boala în frâu, află condimentele şi aromele cel mai des utilizate pentru a înlocui sarea.

Citrice

Coaja de portocală, de lămâie şi de lime sunt la îndemână pentru a reduce sarea. Spală foarte bine fructele înainte să foloseşti coaja. O soluţie este să laşi citricele în apa în care ai dizolvat o linguriţă de bicarbonat de sodiu timp de 15 minute. Bicarbonatul neutralizează chimicalele din coajă. Coaja rasă de portocală, lămâie şi lime sunt ideale în salate, sosuri şi mâncăruri cu sau fără carne, în loc de sare. Aroma plăcută şi intensă face mâncarea savuroasă, chiar dacă are puţină sare.

Piper

Este un înlocuitor perfect pentru sare. Aroma și gustul iute intens, foarte plăcut, pot face ca absența sării să devină insesizabilă. Şi, coaja rasă de portocală, de lămâie sau de lime este ideală, în loc de sare, în salate, sosuri și mâncăruri cu sau fără carne. Dă o aromă plăcută și intensă preparatelor.

Pătrunjel

Pătrunjelul verde e folosit cu succes în bucătăria modernă, satisfăcând gusturile cele mai rafinate, aromatizând fripturile, borşurile, salatele sau sosurile. Şi celelalte ierburi aromatice cum ar fi: coriandru, busuioc, ienibahar, mentă, tarhon, leuştean dau un gust atât de bun mâncărurilor, încât nici nu vă veţi da seama că lipsește sarea. Se folosesc atât proaspete (tocate mărunt și adăugate când mâncarea e aproape gata), cât și uscate. Pe lângă faptul că pot înlocui sarea, aceste ierburi sunt surse de antioxidanți, minerale și vitamine. Şi chimenul pisat şi trecut prin sită dă un gust deosebit de plăcut când este adăugat în supe (supa de chimen cu crutoane), în salate de crudităţi sau în diferite sosuri. Poate înlocui sarea în mod plăcut şi poate aromatiza o farfurie cu legume fierte.
De asemenea, şi cimbrul îmbunătăţeşte mult gustul preparatului când este presarat peste friptura la grătar şi carnea fiartă înăbuşită sau când este pus în tocatură, musaca, pateuri cu carne, etc. În plus, are acelaşi efect gustativ plăcut şi dacă este adăugat peste legume fierte sau salate.

Pudră de ardei iute

Scorțișoara, pudra de ardei iute, cuișoarele, boabele de muștar și nucșoara pot da şi ele un gust deosebit mâncărurilor, așa că foloseşte-le cu încredere în loc de sare.

Ceapă şi usturoi

Ceapa, usturoiul (verde sau uscat) și ghimbirul sunt soluții ideale pentru cei care vor să scadă consumul de sare. Acestea dau un plus de gust și de aromă mâncărurilor. O altă soluţie este să foloseşti oţet, pe care puteţi să-l adăugaţi în diferite salate (de ardei copţi, de castraveţi), sosuri (marinate), ciorbe (de fasole verde). Şi, hreanul ras, opărit sau ras şi stropit cu oţet de fructe, servit cu un rasol de vacă sau pasăre, îi conferă acestuia un gust agreabil fără a mai fi nevoie să foloseşti sare. Foile de dafin adăugate în sosuri (de roşii, de bulion) dau gust şi aromă multor mâncăruri cum ar fi: tocaniţă de cartofi, mâncare de varză, sărmaluţe, peşte la cuptor, fără a fi nevoie să mai consumi sare.

 

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției