Copy of aparatÎn timp ce peste graniţă, de ani de zile, alcoolemia se determină prin metoda cu gaz-cromatograf, la noi se folosesc metodele vechi, deşi există bază legală pentru introducerea noilor echipamente încă din 2006. Metoda se foloseşte de puţin timp în ţară, în puţine oraşe, iar Aradul este pe cale să o adopte. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă intenţionează să achiziţioneze un cromatograf de gaze, aparat pentru stabilirea alcoolemiei din sânge, pentru Serviciul Judeţean de Medicină Legală. Nu doar pentru alcoolemie va putea fi folosită noua metodă, ci pentru depistarea altor substanţe toxice, precum drogurile.
Spitalul Judeţean caută să achizi­ţioneze prin licitaţie un cromatograf de gaze, firma furnizoare de aparatură urmând să se ocupe şi de instruirea personalului care va folosi noua metodă. Aparatul costă în jur de 181.000 de lei, iar procedura de achiziţie ar urma să se încheie pe data de 3 octombrie. Aparatul ce urmează să fie achiziţionat de spital este unul de tehnologie modernă. Ca principiu de funcţionare, la o determinare gaz-cromatografică rezultatele obţinute sunt date de aparat, omul neavând nici un fel de influenţă asupra aflării rezultatului respectiv. „Gaz-cromatograful se foloseşte pentru determinarea alcoolemiei, pentru teste toxicologice şi pentru droguri. Acesta va intra în dotarea Serviciului de Medicină Legală fiind deosebit de util de folosit atât în cazul şoferilor, cât şi pentru cazurile de persoane internate în spital“, a susţinut Adrian Wiener, directorul medical al Spitalului Judeţean Arad. Achiziţia noului aparat se va face din fonduri bugetare.
Tot în această perioadă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă urmează să se doteze cu aparatură de chirurgie laparoscopică şi cu un laser pentru distrugerea endoscopică a calculilor renali, pentru Secţia de Urologie. Achiziţiile se ridică la câteva sute de mii de lei.

Recomandările redacției