Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a explicat marţi că nu s-a întâlnit cu omologul său american, Barack Obama, la New York, deoarece nu a fost ‘timp suficient’ pentru a organiza această întrevedere, transmite AFP.

După cum a afirmat Rohani, ‘Statele Unite s-au arătat interesate de această întâlnire (între el şi Barack Obama) şi, în principiu, ar fi putut avea loc în anumite circumstanţe’. Dar, a adăugat el într-un interviu acordat canalului de televiziune CNN, ‘cred că nu am avut timp suficient ca să ne coordonăm într-adevăr întâlnirea’.

Cu toate acestea, Rohani a subliniat că gheaţa începe ‘să se topească’ între Washington şi Teheran, ‘pentru că mediul se schimbă ca urmare a voinţei poporului iranian de a stabili noi relaţii’.

Recentele declaraţii ale unor demnitari din cele două ţări lăsaseră să se întrevadă posibilitatea unei întâlniri istorice între Obama şi Rohani în marja Adunării Generale a ONU, însă aceasta nu s-a concretizat.

Potrivit unui responsabil de la Casa Albă care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ‘la ora actuală, pentru iranieni s-a dovedit prea complicat să se realizeze’ această întâlnire.

 

 

(AS – editor: Alic Mîrza)

 

Recomandările redacției