Subprefectul Radu Stoian îşi dă în petec ori de câte ori prefectul lipseşte din Arad, folosindu-se de prilej pentru a da câte o lovitură aleşilor PD-L, pe care-i vânează cu sete, deşi în calitate de înalt funcţionar public ar trebui să stea în afara luptelor politice. Prima acţiune de acest fel a avut loc la sfârşitul lunii august, când victimă a căzut Adrian Ţoca, primarul  democrat-liberal al comunei Hălmagiu. Cum prefectul era plecat în concediu, Stoian a emis un ordin prin care constata încetarea de drept a mandatului de primar, în baza unor reclamaţii venite din partea unor consilieri care doreau înlăturarea lui Ţoca cu orice preţ. La acel moment, reprezentanţii PD-L acuzau abuzul săvârşit de subprefectul Stoian, ameninţând cu plângeri penale, pentru că un primar nu poate fi revocat în baza unor simple plângeri şi după voia unor funcţionari, fie ei şi înalţi, existând proceduri clare în acest sens.
Revocat după ce a demisionat
Nu a trecut nicio lună de la abuzul cu primarul din Hălmagiu, că subprefectul Radu Stoian a comis-o din nou. Bazându-se pe un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate care a constatat că viceprimarul comunei Şicula, Ioan Gabriel Cârja, ales din partea PD-L, se află în stare de incompatibilitate, subprefectul Stoian, aflat din nou la conducerea Prefecturii, din cauză că prefectul era plecat la Bucureşti, a dat pe 19 septembrie un nou ordin cu privire la încetarea mandatului. Decizia luată ar fi fost corectă, având în vedere decizia ANI, numai că, între timp, viceprimarul Cârja şi-a dat demisia, mai exact pe  9 septembrie, după cum se arată în referatul cu numărul 3.253 din 19.09.2013, întocmit şi semnat de Dimitrie Gheorghe Bupte, secretarul comunei Şicula.
Unii apărători ai patriei ar putea spune că subprefectul n-ar avea cunoştinţă de demisia cu pricina, iar atunci revocarea ar putea fi legală. De acord, numai că acel referat a fost adus la cunoştinţa Prefecturii judeţului Arad chiar în 19 septembrie, iar ordinul de revocare a avut la bază tocmai referatul trimis de secretarul Primăriei Şicula, aşa cum se arată într-un comunicat emis de Prefectură. Or, în referat scrie negru pe alb că demisia lui Ioan Gabriel Cârja a fost înregistrată la Primărie, cu nr. 152/09.09.2013. Şi atunci, se ridică întrebarea, de ce a mai dorit domnul subprefect Stoian să emită un ordin de revocare a unei persoane care şi-a dat demisia? A vrut subprefectul Stoian să arate cum luptă împotriva duşmanilor de la PD-L ? A vrut subprefectul Stoian să arate cum s-ar putea conduce Prefectura dacă ar fi el la comandă? Sau a vrut să se facă de râs? Rămâne ca subprefectul Stoian să răspundă la aceste întrebări, aşa cum conducerea Ministerului de Interne ar trebui să analizeze dacă e normal şi legal ca un viceprimar să fie revocat din funcţie la zece zile după ce şi-a dat demisia şi dacă nu avem de a face cu un abuz fără precedent din partea unui înalt funcţionar care e pus să apere legea, nu să o încalce.
Fostul viceprimar e scârbit
Fostul viceprimar Ioan Gabriel Cârja nu înţelege nici acum ce s-a întâmplat la Prefectură, deşi s-a resemnat şi susţine că nu are nicio intenţie să conteste în instanţă ordinul. „Nu ştiu ce s-a întâmplat atunci. După ce mi-am dat demisia, s-au trezit şi ei să mă revoce. Eu mi-am dat demisia pe 9, iar pe 19 am fost revocat. Fără comentarii. Regret însă că am intrat în viaţa politică, care este o mizerie. Am luat decizia unilaterală de a-mi da demisia, pentru că nu trăiesc din politică. Nu doresc să fac circ mediatic atacând decizia ANI, care m-a declarat incompatibil pentru o Întreprindere Individuală pe care nu am avut activitate. E adevărat, am depus un proiect pe fonduri europene, am semnat contractul de finanţare, dar m-am oprit aici, pentru că am văzut că nu mai pot duce la capăt proiectul”, a declarat Cârja.
Secretarul nu vrea probleme
Am încercat să luăm legătura şi cu secretarul comunei Şicula, pentru a afla de ce a fost nevoie să trimită un referat către Prefectură, dacă viceprimarul Cârja tot a demisionat şi cazul era închis. Ar fi fost interesant de aflat punctul de vedere al secretarului Bupte, care, din informaţiile noastre, ar fi fost presat de subprefect şi de o juristă din Prefectură (deocamdată nu-i dăm numele) să trimită acel act în ziua de 19 septembrie, pentru că pe 20 se întorcea prefectul Pribac şi nu se mai puteau săvârşi asemenea abuzuri. Din păcate, secretarul Dimitrie Bupte n-a dorit să comenteze acest eveniment, din raţiuni pe care le înţelegem, fiindcă omul nu vrea să aibă de a face cu răzbunarea celor de la Prefectură, unii fiind binecunoscuţi pentru obiceiul de a face rău fără să clipească.
Noi sperăm că, în cele din urmă, secretarul va vorbi şi va spune cum se revocă în România o persoană care şi-a dat demisia, un episod demn de filmele cu proşti, care va rămâne în istoria administraţiei arădene ca un eveniment demn de municipiul Caracal.

Recomandările redacției