Interviu cu deputatul arădean al PSD, Flavius Măduța

maduta– Domnule Flavius Măduţa, aţi avut o intervenţie legată de învăţământ în Camera Deputaţilor. Politicienii au stabilit învăţământul ca prioritate, dar de 20 de ani toată lumea este de acord că domeniul este subfinanţat…
– Intervenţia din Camera Deputaţilor a venit ca reacţie la un document prezentat de Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. În acel document au fost prezentate problemele profunde ale învăţământului românesc, o prezentare cu care nu pot decât să fiu de acord. Printre aceste probleme se află fondurile insuficiente, susţinerea slabă pentru cadrele didactice, în special pentru debutaţi. Nu vreau să adopt un limbaj demagogic, aşa cum fac cei mai mulţi dintre politicieni, să enunţ nişte principii şi atât. Ştiu că va fi greu să găsim fonduri suficiente pentru sistemul de educaţie. Totuşi, dacă vom stabili cu adevărat învăţământul ca prioritate naţională, vom reuşi să atragem mai multe fonduri şi să facem paşi înainte. Eu susţin ca în bugetul viitor să găsim 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Constituţia. Să vedem dacă este posibil. Sau, oricum, să acordăm mai mulţi bani pentru învăţământ pentru a susţine reformele într-un domeniu strategic. Investind în învăţământ, investim în oameni şi în soluţii mai bune pentru viitor. Aşa cum în calitate de părinte sunt preocupat de educaţia copiilor mei, consider important ca societatea românească să acorde o atenţie specială educaţiei.
– PD-L a criticat USL şi pe dumneavoastră personal pentru lipsa unui sprijin concret pentru învăţământ. Ce le răspundeţi?
– Cred că aceşti politicieni de la PD-L se fac de râs. USL, prin parlamentari şi prin Guvernul Ponta, au dat un semnal de apreciere pentru învăţământ. Una dintre primele măsuri a fost reîntregirea salariilor profesorilor. Când salariile profesorilor, au fost tăiate cu 25% plus diferite sporuri, nu i-am auzit pe aceşti politicieni viteji să ia atitudine. Dimpotrivă, au susţinut tăcut această enormitate. Mai mult, fondurile europene pe resurse umane, o sursă de venit importantă pentru multe cadre didactice, au fost blocate. USL a deblocat finanţarea şi proiectele sunt finanţate în continuare. Pentru că învăţământul este important, au fost deblocate angajările prioritar în acest domeniu şi în sănătate, pentru a acoperi deficitul de personal. Sunt fapte concrete, importante, nu vorbe! Am observat cu amuzament că sunt acuzat că politizez învăţământul. Nu mă ocup cu aşa ceva, nu cunosc mai mult de trei directori de şcoli din tot judeţul. Probabil că cei de la PD-L au nostalgia acţiunilor electorale în şcoli, cu cadouri în pungi PDL cum s-or mai fi numit ei. Mă bucur că acele vremuri au trecut, deşi şi acum unii consilieri municipali PD-L au abordări politice în şedinţele consiliilor de administraţie ale unor şcolii, ceea ce nu este deloc în regulă. Este jenant că PD-L a politizat toate funcţiile din instituţii publice, până la femeia de servici, iar acum abordează acest subiect.
– Una dintre acuzaţii este că au venit zero bani pentru şcoli, în mandatul USL!
– Pentru buna funcţionare a învăţământului, Guvernul şi Parlamentul au ca atribuţie principală asigurarea finanţării pentru salarii şi programa şcolară, iar autorităţile locale trebuie să asigure baza materială, inclusiv clădirile şcolilor. Cred că reprezentanţii PD-L în administraţia locală nu trebuie să aştepte de la parlamentari să le facă treaba, au primit un mandat de la cetăţeni şi nu au decât să îl respecte. Din păcate, la Arad dovedesc că nu au nici voinţă, nici soluţii. Este normal ca Guvernul să sprijine acele comunităţi care nu au resurse pentru a aduce şcolile la standarde decente. Când Aradul vrea să dea şase milioane de euro pentru o fântână arteziană şi alte şase milioane de euro pentru mansardarea primăriei, nu poţi cere bani pentru şcoli! Cred că aceşti bani trebuie să meargă spre obiective mai importante, printre care şi şcolile. De exemplu, la Arad s-au primit bani pentru Palatul Copiilor şi pentru sediul ISJ. Însă proble­mele mari ale învăţământului sunt în special în mediul rural, unde sunt comunităţi care nu pot să investească bani pentru şcoli şi transport. În acest sens, Guvernul Ponta alocă peste 16 milioane de euro, cu care sperăm că va rezolva problema transportului şcolar în mediul rural, inclusiv în judeţul Arad.
– Multe acuzaţii pornesc de la cazul şcolii generale „Mihai Eminescu”. Ce este nou în cazul acestei şcoli?
– Am propus prin consilierii locali USL încă din luna aprilie cumpărarea clădirii în care funcţionează şcoala generală „Mihai Eminescu”, pentru care s-a a plătit chirie din 2006 în valoare de aproximativ 800.000. După nenumărate minciuni, în care cei de la PD-L au contestat legalitatea demersului, pur şi simplu nu au curajul să pună pe ordinea de zi proiectul nostru. Am constatat doar că s-a micşorat chiria de la aproape 10.000 de euro lunar la 4.500 de euro lunar. Mă întreb de ce abia după insistenţele noastre s-a renegociat chiria? Dar este bine că măcar acum, prin efortul nostru, a scăzut chiria pentru şcoală.  Oricum, vom duce proiectul până la capăt, îl vom supune discuţiei CLM şi vom invita la discuţii părinţii şi profesorii interesaţi. În acest caz ar trebui depăşite orgoliile şi strategiile politice, trebuie să acţionăm în interesul elevilor şi al profesorilor.
(G.A.)

Recomandările redacției