Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna septembrie 2013, până la 1,1%, de la nivelul de 1,3% înregistrat în luna august, în principal ca urmare a scăderii preţurilor la energie, arată o estimare preliminară publicată, luni, de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Scăderea inflaţiei în luna august a depăşit aşteptările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 1,2%.

Cifrele preliminare publicate de Eurostat arată că scăderea preţurilor la energie (minus 0,9% în luna septembrie, faţă de o scădere de 0,3% în luna august) a fost principalul motiv care a stat în spatele scăderii inflaţiei în luna septembrie. În schimb, preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au crescut cu 2,6%.

Eurostat va da publicităţii pe 16 octombrie a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază.

Inflaţia în zona euro este în continuare sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente. Comitetul de politică monetară de la BCE se va reuni joi pentru şedinţa lunară, însă analiştii nu se aşteaptă la o modificare a dobânzii de bază pe fondul semnalelor că economia zonei euro îşi revine.

În luna august 2013, România a înregistrat a treia mare rată anuală a inflaţiei din UE (2,6%), fiind devansată doar de Estonia (3,6%) şi Olanda (2,8%). În plus, România se situează pe primul loc în UE atunci când este vorba despre creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (septembrie 2012 – august 2013), cu un avans de 4,4%.

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

 

(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției