sedintaUn euro pe an – cu atât este dispusă administraţia judeţeană să dea în concesiune un teren întreg de 1.000 de metri pătraţi, în „buricul târgului“, în municipiu. Pare de neconceput însă, acesta va fi preţul de pornire la licitaţia pentru concesio­narea terenului. Pe terenul de un euro ar urma însă să se facă o investiţie cu multe zerouri – un Centru de Radiote­rapie. În şedinţa de la finele săptă­mânii trecute, aleşii judeţului s-au certat de la preţul la care va fi concesionat terenul. Unii au fost de părere că centrul pentru tratarea bolnavilor de cancer este un câştig pentru judeţ, în timp ce alţii au văzut în acesta o oportunitate prin care administraţia poate face profit.
Vot cu greutate au avut de dat aleşii judeţului la proiectul pentru aprobarea caietului de sarcini şi a docu­mentaţiei de atribuire pentru concesionarea terenului pentru Centrul de Radioterapie. Este vorba de un teren de aproximativ 1.000 de metri pătraţi din spatele Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, pe care, o companie me­dicală privată urmează să deschidă un Centru de Radioterapie, din fonduri proprii. Consiliul Judeţean a căutat încă din vara acestui an un teren apropiat de spital pentru această destinaţie, având în vedere că, un investitor şi-a manifestat deja intenţia de a deschide un astfel de centru în Arad. Deschiderea centrului este vitală pentru bolnavii de cancer, întrucât spitalul nu dispune de aparatură de radiotera­pie. Bolnavii din judeţ care au nevoie de radioterapie sunt nevoiţi să ape­leze la spitalele din alte judeţe, acolo unde sunt trecuți timp de luni de zile pe liste de asteptare. În evidentele oncologice din Arad figurează în jur 17.000 de bolnavi, iar anul trecut, judeţul ocupa primul loc din ţară în ceea ce priveste incidenţa bolilor de cancer. Lesne de înţeles că, odată atras un astfel de investitor dispus să investească milioane de euro în centru, administraţia care nu ar fi dispus de aceşti bani nu va impune un preţ mare pentru teren. „Valoarea inves­tiţiei pentru Centrul de Radioterapie va fi de minim opt mili­oane de euro, bani pe care trebuie să-i aducă investitorul. Consiliul Jude­ţean nu ar fi avut de unde să scoată aceşti bani“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean.
„Nu facem profit pe spatele bolnavului“
În urma evaluării făcute la iniţiativa CJA, preţul de pornire a licitaţiei pentru concesionare a fost de trei euro pe metru pătrat, pe an, un preţ care i-a contrariat  pe unii dintre aleşi. „Preţul stabilit este mult prea mic. Nu putem da pe gratis un teren si­tuat central, pentru că trebuie şi Consiliul Judeţean să-şi aducă ve­nituri la buget. Cred că am putea foarte bine să stabilim un preţ de măcar un euro pe metru pătrat pe lună“,a spus consilierului Judeţean USL, Mircea Purcaru.
În răspuns, Nicolae Ioţcu i-a spus acestuia că dacă legislaţia ar fi permis ar fi dat şi pe gratis terenul, având în vedere importanţa investiţiei pentru Arad. „Nu vorbim de o activitate comercială, ci de o investiţie me­dicală. Profitul arădenilor este că vor avea un Centru de Radiotera­pie. Nu trebuie să facem profit din concesionarea acestui teren şi este mult mai important că există un investitor interesat. Nu pot concepe să facem profit din boala omului. Dumneavoastră confundaţi lucrurile cu ce se întâmplă în societatea dumneavostră“, a spus acesta. În discuţie a intervenit şi vicepreşedintele CJ, Adrian Ţolea care i-a spus consilierului Mircea Purcaru că un preţ mare pentru teren ar fi re­simţit de arădeni, care ar trebui să plătească mai mult pentru servicii. Din perspectiva comercială a văzut lucrurile şi consilierul judeţean (USL) Caius Parpală care a făcut şi un amendament la proiect. Acesta a venit însă o propunere tranşantă – concesio­narea terenului la preţ simbolic. „Suma de 3.000 de euro nu e justa valoare pentru acest teren. Aceşti investitori nu vin să facă numai bine, ci să facă un bussines din care să iasă profit. Ori dăm terenul la o valoare mai mare, ori mai bine îl facem cadou pentru că vin să investească la noi. Eu propun să-l dăm cu un euro“, a spus Caius Parpală.
Şi totuşi, vot în unanimitate
Deşi nu tuturor consilierilor le-a fost clară propunerea făcută de colegul lor, indiferent de tabere – Putere şi Opoziţie, aceştia au votat pentru un preţ de pornire la licitaţie simbolic. După aprobare, consilierul Mircea Purcaru a cerut să i se se mai explice pentru ce anume a votat. Cert este că la unison s-a votat pentru scăderea preţului de pornire la licitaţie, la un euro pe an. „Terenul pus la dispoziţie a fost unul nefolosit din spatele Spitalului Ju­deţean urmând ca de acum să demarăm procedurile de licitaţie conform legii pentru concesiona­rea acestui teren. Ne bucurăm că în şedinţă s-a aprobat micşorarea tarifului care a ieşit din evaluarea terenului urmând desigur să aş­teptăm investitorii care să vină să deschidă acest centru într-un parteneriat cu Consiliul Judeţean. Faptul că s-a aprobat sub valoa­rea din evaluare este o chestiune de oportunitate şi nu de legalitate. Noi am făcut o evaluare care impunea un preţ de pornire la li­citaţie. În baza lucrurilor legate de oportunitate, Consiliul Jude­ţean poate hotărâ diminuarea acestei sume, ceea ce s-a şi făcut prin vot în unanimitate“, a spus preşedintele Nicolae Ioţcu. Terenul va fi concesionat pe o perioadă de 49 de ani.

Recomandările redacției