maternAdministraţia are în plan să rea­lizeze o nouă unitate spitalicească, pentru a rezolva problema secţiilor medicale care funcţionează în clădiri retrocedate. Spitalul Matern din strada Episcopiei ar urma să fie mutat în viitor în fosta clădire a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, de pe Vicenţiu Babeş. Pentru ca acest imobil să poată corespunde însă ce­rinţelor medicale va trebui complet reabilitat şi reamenajat. Va fi nevoie de milioane de lei pentru ca această clădire veche să poată fi transformată într-un spital.
Consiliul Judeţean face primele demersuri ce urmăresc amenajarea unui nou Spital Matern, un proiect anunţat de administraţie încă de anul trecut. Autorităţile au scos la mezat un contract de servicii de proiectare pentru documentaţii tehnice, pentru proiectul „extindere, mansardare şi schimbare a destinaţiei clădirii din strada Vicenţiu Babeş, pentru amenajarea secţiilor de Obstetrică şi Neonatologie din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad“. Pentru proiectarea tehnică a investiţiei, Consiliul Judeţean va avea de plătit 365.000 de lei.
Consiliul Judeţean a aprobat extinderea, mansardarea şi schimbarea destinaţiei clădirii în toamna anului 2012. Transformarea fostului sediu al Evidenţei Persoanelor într-o unitate spitalicească ar urma să coste aproape 18 milioane de lei, potrivit unui studiu de fezabilitate deja întocmit. În prezent, suprafaţa construită existentă este de 3.266 de metri pătraţi. Imobilul fostei instituţii va fi mansardat, urmând ca mansarda să aibă peste 1.000 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte extinderea, aceasta va fi de aproape 400 de metri pătraţi, făcând ca suprafaţă totală desfăşurată să ajungă la 4.721 de metri pătraţi. Pentru că investiţiile aflate încă în stadiu de proiect vor fi de fond, lucrările sunt estimate a fi realizate pe o perioadă de 36 de luni. Deocamdată, pentru această investiţie cu bătaie lungă, administraţia judeţului s-a calculat ca fiind unic finanţator.
Maternul se găseşte într-o clădire retrocedată pentru care se plăteşte o chirie anuală şi în care nu se pot face investiţii de modernizare. Amenajarea unui nou Spital Matern este un proiect la fel de costisitor precum cel de construire a unei noi Secţii TBC, investiţie demarată de CJA în primăvara acestui an şi care se ridică la 15 milioane de lei. Pentru actuala Secţie TBC, ce se gă­seşte într-o clădire retrocedată Arhie­piscopiei Ortodoxe a Aradului, autori­- tăţile plătesc o chirie anuală de peste 150.000 de lei. Clădirea, în care, datorită situaţiei juridice nu poate fi mo­dernizată este insalubră, şi nu răs­- punde nevoilor persoanelor care suferă de boli pulmonare.

Recomandările redacției