După cum relatam la săptămâna trecută, la Festivalul Vânătorii a fost prezentă și o delegație oficială din Republica Moldova. Scopul acestei deplăsări – pe lângă acela de a participa la deosebitul festival bătan ajuns la a șasea ediție – a  fost și acela de a consfinți înfrățirea oficială dintre comuna Bata și comuna Micăuți din raionul Strășeni, Republica Moldova. Comun moldoveană – cu „peste 4.000 de suflete“ cum s-au exprimat oaspeții – avea unele legături cu Bata dar abia acum acestea au dobândit caracter oficial.
Acest „pact de prietenie“, cum l-a denumit inspirat primarul Ion Micurescu, între comuna Bata și Micăuți a fost încheiat cu acte în regulă delegația moldovenilor de peste Prut fiind pre­zentă la Festival.
Din delegație au făcut parte: primarul comunei Micăuți – Vasile Dolghii, președintele Consiliului Local al Comu­nei Micăuți – Valeriu Covcaliuc, preșe­dintele Consiliului Raional – Petru Voloș­- ciuc precum și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova – Simion Grișciuc.
Actul de semnare a acordului de înfrățire – precum și jurământul – a fost validat prin Hotărârea nr. 40 a Consiliului Local al comunei Bata. „Înfrățirea celor două comune va facilita rela­ționarea bilaterală dintre cele două  comunități în domneii precum admi­nistrativ, cultural, educație, agricultură, turism, sport, asistență socială ș.a.“, ne spunea primarul comunei Bata, Ion Micurescu.
Impresiile oaspeților moldoveni
Momentele întrevederii ce a avut loc au fost deosebite, între reprezentanții arădeni și cei moldoveni făcându-se și un schimb de daruri simbolice – spre aducere aminte a acestei deose­bite înfrățiri.
Discuțiile au atins și aspectele sprijinului pe care partea română, respectiv bătană l-ar putea da în diverse situații care nouă acum ni se par banale cum ar fi acela al obținerii vizei pentru o țară sau alta din Europa, al liberei circulații. S-a discutat și situația legată de noianul drepturilor cetățenești pe care noi le avem și pentru care ei încă se mai luptă, precum acela al întrunirii în con­diții normale a unei numeroase mulțimi de oameni cum s-a adunat la Festivalul Vânătorii de la Bata.
„Apoi ei au apreciat că sunt multe reforme pe care ei ar dori să le reali­zeze și care la noi s-au implementat și funcționează, în toate domeniile economice dar și în cele sociale și culturale ori altele conexe acestor direcții. Au fost, de asemenea extrem de impresionați de realizările, de investițiile și nivelul social al comunei noastre. S-au discutat, de asemenea și teme de istorie dar și de viitor“ a mai subliniat primarul din Bata unele idei despre deosebita întâlnire cu moldovenii de peste Prut.

Recomandările redacției