drum PalotiÎn urmă cu peste doi ani, administrațiile din Nădlac – România și Csanadpalota – Ungaria au realizat un proiect comun cu fonduri europene prin care să se modernizeze drumul dintre cele două localități.
Bucuria localnicilor din zona de graniță a fost deosebită când au văzut că din această toamnă lucrările de modernizare a drumului au demart și se desfășoară în ritm bun. Trebuie spus și că drumul are o istorie a lui – existența fiindu-i menționată sub denumirea Drumul Paloti cu cel puțin două secole în urmă – el asigurând o legătură directă între zonele agricole din care fac parte cele două orașe.
Finanțarea s-a obținut prin proiectul „Building Csanádpalota-Nagylak cross border connecting road – Construirea drumului de legătură Csanadpalota – Nădlac“ derulat de Primăria Oraşului Nădlac în perioada 1 octom­brie 2012 – 30 septembrie 2014, în cadrul Programului de Cooperare Transfron­talieră Ungaria-România 2007-2013, cu Compania Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria.
După cum ne preciza Vasile Ciceac, primarul orașului Nădlac „lucrările pe drumul de legătură Nădlac – Csa­nad­palota au fost demarate și valoarea totală a proiectului este de circa 5,6 milioane euro, împărţindu-se astfel: circa 1,4 milioane euro partea română şi circa 4,2 milioane euro partea maghiară, ca șef de proiect. Co­finanţarea Consiliului Local Nădlac este de 2 % din valoare, respectiv, 28 487 euro. Scopul direct al proiectului este construirea drumului de legătură între Csanadpalota şi Nădlac – de 8,5 km şi dezvoltarea facilităţilor de transport transfrontaliere. Construirea drumului oferă numeroase posibilităţi ambelor ţări: reducerea substanțială a duratei de călătorie pe această rută, diminuarea izolării localităţilor, consolidarea relaţiilor regionale, scăderea şomajului în zonele afectate din ambele ţări“.
Proiectul implementat de Primăria Oraşului Nădlac cu partenerul ungar, Compania Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii va  consolida legăturile dintre locuitorii de pe ambele părţi ale graniţei prin acțiuni culturale, economice dar și sociale.
Pe de altă parte, ca avantaje se pot enumera și: accesul la diverse locuri de muncă lângă frontieră precum și promovarea dezvoltării turismului.

Recomandările redacției