castiguriMedia câştigurilor salariale ale arădenilor este mai mică decât media pe ţară. Arădenii câştigă mai puţin decât locuitorii din alte judeţe, fapt confirmat de statisticile oficiale. Totuşi, câştigu­rile arădenilor au înregistrat uşoare creşteri în lunile de vară ale acestui an.
Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Arad, la începutul lunii august, câştigul salarial mediu net la nivel de Arad era de 1.511 lei, mai mare cu câţiva zeci de lei decât în lunile anteri­oare. Tot atunci, câştigul salarial mediu brut era de 2.083 de lei. Cu un câştig salarial mediu net de 1.511 lei, Aradul se situează sub media pe ţară. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 1.604 lei, în scădere cu 31 de lei faţă de luna precedent.
Mai bine plătiţi sunt arădenii care lucrează în industrie şi construcţii, sector urmat de cel al serviciilor. Mai trebuie spus că, efectivul salariaţilor arădeni a crescut cu aproape 1.000 de persoane, de la începutul anului şi până în luna august. La începutul celei de a opta luni a anului, judeţul nostru avea un efectiv de 120.591 salariaţi.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică în sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net în învăţământ, determinate de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi încheierea contractelor pe perioadă determinată. În administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna august faţă de luna iulie, cu 0,4 la sută, respectiv 0,6 la sută.

Recomandările redacției