colibarLa Librăria Scienta de pe strada Vasile Alecsandri  a avut loc vineri vernisajul primei expoziţii de fotografie a tânărului artist Sebastian Colibar. În centrul atenţiei au fost astfel cele mai reuşite fotografii ale lui Sebastian din ultimii şapte ani, fără o tematică anume, toate printate pe pânză de dimensiuni 60/90.
Sebastian Colibar are 26 de ani şi se consideră un „produs al erei digitale”, în sensul în care nu a lucrat niciodată cu film. A început să se gândească serios la fotografie într-o zi în care, venind de la mare, a constatat că are cele mai bune fotografii din grupul său de prieteni. Deşi rampa de lansare a fost Foto Club Arad, se consideră autodidact, învăţând singur aproape tot de pe Internet.
De meserie inginer, studiază partea tehnică uneori „până la absurd”, dar rămâne de părere că viziunea primează: „Trebuie să ştii ce vrei să obţii. Studiul tehnicii ajută foarte mult, însă fotograful din spatele camerei este cel care în final contează mai mult decât unealta cu care face fotografia”.
„Acum, după mai bine de 7 ani de când m-a acaparat [fotografia], […] văd lumea mult mai frumoasă. Şi dacă trecem de partea artistică, doar pentru faptul că am putut trăi acele clipe pe care altfel le-aş fi ignorat, a meritat tot efortul”, a adăugat el.
Sebastian a luat mai multe premii, printre care unul la secţiunea reportaj de la Foto Romanian Festival. Fotografia cea mai premiată este însoţită şi de o poveste: a ajuns într-o curte cu aproximativ cincizeci de romi tocmai când aceştia, înarmaţi cu cuţite, tăiau porcul la aproape 40 de grade. „După ce a murit porcu’, toată mulţimea s-a spart […]. Am rămas singuri în curte, eu cu porcu’ şi cu aparatul”.
„Am ales intenţionat ca prima expoziţie să îi aparţină lui, pentru faptul că el a fost instructorul meu în arta fotografiei. Motivul pentru care am ales să învăţ această artă de la el a fost acela că tot ce vedeţi aici – însă nu numai, pentru că, în mod evident, are un portofoliu mult mai bogat- transmite foarte mult suflet. Chiar dacă în fotografiile lui avem probabil atât materie însufletită cât şi neînsufletită, are darul acesta de a face totul sa trăiasca. Pentru asta îi sunt eu recunoscătoare, pentru ca m-a invaţat să iubesc arta fotografică”, spune Diana Engler, patroana librăriei. „Mi s-a părut un succes pentru că a expus pentru prima dată Coli. […] am primit feedback pozitiv de la oameni, care au fost bucuroşi şi impresionaţi că [evenimentul] a avut loc, pentru că Aradul are nevoie şi de altceva. Am reuşit să fac să vadă şi alţii un talent. Ne-am propus să descoperim talente necunoscute, talente adevărate. Un talent se transmite prin arta sa. Coli face asta”, a completat aceasta după vernisaj.
„Eu îmi doresc să fac oamenii să gândească”, spune şi Monica Boncuţ, director de vânzări la librărie.
Ambele consideră că fotografiile alese au fost cele mai sugestive.
Deşi se bucură deja de succes, Sebastian Colibar crede că mai are mult de învăţat. Până la urmă, aceasta a fost prima lui expoziţie de autor.
Întrebat pe ce preferă să se axeze, artistul spune: „În principiu îmi place să fac fotografii unde pot controla lumina […] .Fotografia de reportaj îmi place, la fel şi fotografia de studio. În ultima perioada încerc să merg pe fotografie de produs în studio, unde lucrurile sunt puţin mai avansate”.
Menţionăm că la acest eveniment, aproape informal, au fost prezenţi mai mulţi invitaţi consacraţi în mediul artistic, printre care şi pictorul Mihai Takacs.
Fotografiile lui Sebastian Colibar sunt de vânzare şi vor fi expuse la librăria Scienta până la următorul vernisaj, de pictură de această dată, care are loc pe 30 octombrie.
(G.S.)

Recomandările redacției