birzaLa o lună și jumătate de la startul sezonului, echipa fanion a Aradului s-a pus – în sfârșit – în mișcare și sâmbătă, la Motru, a bifat cel de-al doilea succes consecutiv al stagiunii. În ciuda numeroaselor absențe, UTA a arătat binișor în compania „minerilor”, a fost echipa pozitivă și nu a avut mari emoții în „fieful” unei formații arțăgoase. „Alb-roșii” i-au luat tare pe gorjeni, au marcat rapid, și-au majorat avantajul până la pauză și, cu excepția a 15 minute de ușoară brambureală la mijlocul mitanului secund, nu au riscat să piardă ostilitățile din mână. Mai mult, tabela se putea rotunji dacă „textiliștii” nu se preci­pitau la finalizare, însă, până la urmă, răman cele trei puncte ce o scapă pe „Bătrâna Doamnă” de  ultima poziție în clasament.
Fără patru fundași, toți titulari în precedenta confruntare de campionat, Trică a improvizat cu Zanardini în centrul defensivei și Marcu, pe stânga. Stan debuta ca „închizător”, iar Sălăjan și Apostu rămâneau „gurile de tun” ale arădenilor. Gazdele propuneau un prim „unsprezece” fără nume sonore, însă destui fotbaliști bine clădiți, echipați pentru duelurile fizice.
Arădenii s-au impus încă din start cu un pressing ce a dus la o recuperare rapidă a balonului și o dezvoltare rapidă a construcției. În minutul 5, a apărut și prima ocazie la buturile amfitrionilor. Popescu a centrat de pe dreapta, dar voleul lui Apostu s-a dus alături. La următoarea fază, avea să se facă 0-1. Apostu a trimis o pasă de 30 de metri pe culoar, Popescu a pătruns, l-a driblat scurt pe Nueleanu și a tras cu stângul la colțul lung. Era minutul 9, iar șase minute mai târziu Bîrză putea marca din nou dacă nu ar fi tras pe lângă din alergare cu doi adversari în spate. „Minerii” au fost periculoși dintr-un corner reluat cu capul de Dicu în afara cadrului porții adverse. Pe o contră, Stan a șutat de la 23 de metri la o palmă de vinclu, iar apoi Firțulescu a greșit execuția după o ieșire hazardată dintre buturi a lui D. Popescu. După exact o jumătate de oră de joc, am consemnat una dintre ratările campionatului. Firțulescu a centrat ideal în fața porții, iar Apostu a reluat din 3 metri exact în goal-keeperul advers. Din cornerul rezultat, Ardelean a șutat cu sete, dar mingea a lovit bara în exteriorul ei. Au fost ocaziile ce au anunțat reușita de 0-2. În minutul 36, Bîrză a centrat inspirat la 10 metri, de unde Apostu a trimis imparabil cu capul în plasă. Finalul de repriză a aparținut celor de la Motru în încercarea de a reveni în joc. În minutul 42, după o fază fixă, balonul a ajuns la Stanciu, care l-a driblat scurt pe Ardelean și a șutat de la 11 metri puțin pe lângă poartă. Repriza s-a încheiat cu un cot aplicat de Dicu lui Sălăjan, care a intrat cu capul spart la vestiare.
„Minerii” au intrat cu forțe proaspete pe teren, însă jocul lor nu s-a schimbat prea mult. Însă, nici arădenii nu au mai avut consistența din prima parte, astfel că până în minutul 65 nu s-a întâmplat nimic demn de comsemnat. Poate doar trei cartonașe galbene în contul vizitatorilor, pentru proteste sau intervenții inutile, departe de propriile buturi. Dintr-o dată și fără o explicație logică, UTA a lăsat jos garda, iar gorjenii au împins jocul spre poarta lui Horvat. În minutul 66, nou-intratul Stănescu a șutat puternic de la 23 de metri, iar balonul s-a dus puțin pe lângă colțul lung. După un corner, Dicu avea să greșească o preluare într-o poziție bună de gol, pentru ca imediat după aceea portarul arădenilor să intervină prompt în fața aceluiași Stănescu angajat bine pe culoar. În ultimele 10 minute, arădenii și-au revenit din nou, au ținut balonul departe de buturile lor și puteau face 3-0 în ultimul minut de joc. Firțulescu a lucrat un balon pe stânga, l-a găsit în careu pe Popescu, iar mijlocașul a țintit bara, după ce a culcat trei adversari. Ultimul fluier al lui Paul Unimătan a declanșat din nou „fiesta” în tabăra arădenilor, care fac un salt de un loc în subsolul clasamentului seriei de Vest a ligii secunde.
Formații:
Motru: D. Popescu – Iclănzan, Dicu, Nueleanu, Cosmin – Şoo, Stanciu, Rada (min. 46 – Chirea), Hanu (min. 46 – Stănescu) – Unguru (min. 37 – Stoenac), Speroni. Antrenori: Liviu Cojocaru și Petre Gheorghe
UTA: Horvat – Roman, Ardelean, Zanardini, Marcu – O. Popescu, Stan (min. 79 – Moreno), Bîrză, Firţulescu – Sălăjan (min. 86 – Surgiu), Apostu (min. 60 – Tecsi). Antrenor: Eugen Trică
Arbitri: Paul Unimătan (Zalău) – Ionuț Babadac (Alexandria – Teleorman) și Ionuț Bode (Videle – Teleorman). Rezervă: Sergiu Popa (Aiud – Alba)
Cartonașe galbene: Dicu – min. 44 / Marcu – min. 33, Zanardini – min. 51, Ardelean – min. 53, Tecsi – min. 75
Observatori FRF: Marian Ezaru (Craiova) și Constantin Constantinescu (Slatina).

Recomandările redacției