scandal orbi primaO stradă de aproximativ 150 de metri, situată în apropiere de clădirea Preparandiei, într-o zonă care a fost reabilitată recent, a fost uitată de autorităţile locale în cea mai neagră mizerie. Este vorba despre strada Ghica Vodă, pe care se află Liceul Special „Sfânta Maria”, liceu destinat persoanelor nevăzătoare.
Mai mulţi locatari ne-au contactat la redacţie, pentru a se plânge de gropile şi noroiul care apare la fiecare ploaie, dar şi de nepăsarea Primăriei. Mai mult, oamenii susţin că din informaţiile pe care le au, strada respectivă figurează în actele de la Primărie ca fiind reabilitată, lucru confirmat oarecum şi de reprezentanţii instituţiei. „În urmă cu doi ani am fost împreună cu mai mulţi vecini la Primărie, pentru a depune o sesizare cu privire la starea în care se află strada. Nici până acum nu am primit niciun răspuns. Împreună cu o vecină am fost cu o listă de semnături, prin care oamenii cer să se rezolve problema. S-au putut face atâtea străzi, dar aici, unde e o şcoală de nevăzători, nu. Să nu-şi pună nimeni întrebarea: asfaltăm străzi perntru oameni care văd şi nu asfaltăm pentru oameni care nu văd. Din punctul meu de vedere cu acea stradă trebuia începută asfaltarea în zona respectivă. Nu vreau să dau nimănui indicaţii, dar având în vedere că şcoala e închisă vară, s-ar putea asfalta atunci, pentru că elevii sunt nevăzători şi nu se poate lucra când circulă prin zonă. Dar lucrările s-au sistat. De asemenea, un vecin a fost la Poliţie, pentru a cere sprijinul în vederea prevenirii unui accident, pentru că pe acolo circulă foarte mulţi nevăzători, iar strada nu este delimitată clar de trotuar. Nu vezi foarte clar unde se termină trotuarul şi unde începe strada”, povesteşte Fabian Duşan. Acesta susţine că nu poate înţelege cum de o stradă aflată într-o zonă care a fost reabilitată a fost lăsată plină de gropi, având în vedere că măsoară doar 150 de metri. „Acolo e o zonă istorică. Foarte puţină lume ştie că strada Cuza Vodă şi Piaţa Veche, numită pe vremuri Piaţa Peştelui, sunt cele mai vechi străzi din Arad. Iar Ghica Vodă se intersectează cu strada Cuza Vodă. Pe Ghica Vodă e o şcoală de nevăzători, la care am şi predat o vreme. E cea mai mare din ţară, având toate formele de învăţământ, de la grădiniţă până la post-liceal. Are peste 300 de elevi. Când eram eu acolo, cantina şi şcoala se aflau pe Ghica Vodă, iar internatul, pe Bariţiu, astfel încât elevii trebuiau să străbată distanţa dintre cele două străzi. Când se făcea alinierea, elevii trebuiau să intre prin bălţi şi prin gropi. Mă mir că nu au avut bani să facă un trotuar şi o şosea, având în vedere că nu mai trebuie cheltuite alte sume cu spaţiul verde, pentru că nu ai unde să-l faci”, mai spune Fabian Duşan.
Localnicii, terorizaţi de noroi
Zoe Bunaciu, o altă locuitoare de pe strada Ghica Vodă de plânge că ori de câte ori plouă, pereţii casei sale sunt stropiţi de noroi de maşinile care circulă pe acolo. „Deşi se află în plin centru, strada arată foarte urât. E plină de gropi, iar când plouă se formează noroi, iar maşinile care circulă pe aici îmi stropesc casa. E nenorocire. În urmă cu câţiva ani, cei de la Primărie au pus pietriş, înălţând astfel strada la nivelul bordurii, astfel că nu mai poţi să îţi dai seama unde e trotuarul şi unde e locul destinat maşinilor”, povesteşte femeia. Şi Eva Kzuker se plânge din cauza faptului că locuinţa îi este stropită cu noroi din cauza nepăsării celor de la Primărie. „Gropile sunt foarte mari. Casa mea e albă. Când plouă e stropită toată cu noroi. Acum doi ani, când au reparat strada Cuza Vodă, toate utilajele au trecut pe aici. Vă daţi seama ce a rămas în urmă. Cum stra­da nu a intrat în reabilitare, mai mulţi vecini am strâns semnături şi le-am depus la Primărie, fără a primi însă niciun răspuns”, afirmă Eva Kzuker.
Tibor Irina susţine că strada a fost pur şi simplu uitată de autorităţi, având în vedere că întreaga zonă de la Boul Roşu a fost reabilitată. „E de plâns. Reabilitezi toată zona Boul Roşu şi laşi tocmai străduţa aceasta plină de gropi. Nici măcar trotuar nu avem. E dezastru. Când plouă, toată apa se scurge pe străduţă. Cum poţi să faci lucrări de reabilitare aici şi să uiţi strada aceasta? Unde mai pui că aici e şi şcoala pentru persoane nevăzătoare. Elevii sunt nevoiţi să umble prin bălţi, iar mulţi sunt paralizaţi, astfel încât circulă cu căruciorul. E o adevărată teroare”, susţine bărbatul.
Între promisiuni şi documente
În ceea ce o priveşte, Florentina Cirin, directoarea Liceului Special „Sfânta Maria” susţine că în momentul de faţă internatul funcţionează în incinta clădirii, astfel încât elevii nu mai trebuie să se alinieze prin noroaie şi că aşteaptă ca promisiunile cu privire la repararea străzii să fie îndeplinite. „Am întrebat la Primărie ce se va întâmpla cu această stradă, dar ni s-a spus că se va repara”, a declarat Florentina Cirin.
Contactată telefonic, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a spus că din câte ştie, strada cu pricina a fost reparată, promiţând că se va interesa să afle care este situaţia exactă. Nu am primit însă niciun răspuns, ceea ce ce face să tragem concluzia că situaţia din acte nu corespunde cu situaţia de pe teren, caz în care cineva trebuie să răspundă.

Recomandările redacției