Părea o zi obișnuită, totuși, după mulțimea evenimentelor culturale anun­țate în ziarele de joi și vineri,  și cel mai exigent arădean își putea găsi prefe­rința. Pare să ne pregătim din vreme, cu seriozitate, pentru Capitala Culturală Europeană la care candidăm. Iar acum vă invit să le trecem în revistă.
Personalități arădene la  Biblioteca Județeană
În matineu, la ora 13, în ciclul Personalități arădene, Biblioteca Jude­țeană „Alexandru Xenopol” Arad l-a săr- bătorit pe Ionel Schlesinger – preșe­dintele Comunității Evreiești din Arad. Rostul acestor evenimente, ce au loc cu regularitate, este să le omagieze, apoi să le facă cunoscute  tinerei ge­nerații. Invitatul a fost supus unui tir încrucișat de întrebări țintit de neobosita Lucia Bibarț și seniorul Florin Didilescu. Invitatul, s-a dovedit a fi un adevărat „om de lume” spiritual, spontan şi jovial. Au participat prieteni și cunoscuți, evenimentul fiind subliniat cu aplauze.
Să ne amintim de poetul Ioan Alexandru (1941-2000)
În Sala Festivă „Regele Ferdinand” din Primărie, la ora 16, a fost comemorat poetul, politicianul cu crucea în mână, marele iubitor de neam și țară, cu sufletul fierbinte ca un rug arzând pentru dreptate și adevăr.
Ioan Alexandru a trecut printre noi ca o cometă, lăsând în urmă o amintire luminoasă. O țară și-l amintește în Parlament fixând o cruce, simbol, pe pe­retele din față a sălii de ședințe. L-am văzut, de asemenea,  cum a stăvilit, cu crucea în  mână, valurile de  mineri ce au năvălit peste deputați în zilele mineriadei. Trei inimoși arădeni și-au depănat amintirile legate de  prietenia lor cu marele patriot. Prof. Cristian Moisescu a realizat și comentat un montaj filmat cu momente emoționante din viața  poetului, ultimele-i clipe. A recitat  actorul Valentin Voicilă versuri de ne-a umplut sufletul de fiori. A povestit emoționat Achim Alexa despre momentele semnificative din colaborarea lor.
Prozatoarea Lia Alb și-a lansat volumul „Teatru”
Evenimentul a avut loc în Salonul Roșu al Teatrului „Ioan Slavici”, la ora anunțată în presă 16,30. Cu regret și… greu mi-a fost să aleg, am parti­cipat la comemorarea poetului Ioan Alexandru.  În Arad, iată, și de data aceasta ar trebui să existe un dispe­cerat pentru asemenea evenimente. Două evenimente majore s-au suprapus. Păcat.
Palatul Cultural și arhitectul de geniu L. Szantay
Palatul Cultural împlinește 100 de ani. Un palat ce poate servi ca  emblemă a Aradului. Eveniment organizat de Mișcarea Arădeană și Pro Urbe Arad, în Biserica Roșie la ora 18. Locul de desfășurare a fost ales, după ce conducerea Filarmonicei a refuzat solicitarea de a găzdui comemorarea. A fost bine și așa. Eveniment de înaltă clasă, mode­rator, Florica Sarca, a comentat montajul imaginilor semnificative,  pro­- iectat pe ecran. În funcție de imagini, arh. Nagy Alexandru-Vi­zitiu, a  oferit celor prezenți o lecție de arhitectură. Cu explicații și alte amănunte au intervenit, subsemnatul și la sfârșit prof. Ujj Janos. Maestrul L. Szantay a realizat edificii ce ne înnobilează Aradul, dar, din păcate, cei pe care i-a slujit cu credință l-au lăsat să moară într-o cruntă mi­ze­rie, de­gra­dantă umilitoare. N-a avut pensie, nici bani să-și cumpere un loc de veci, o fată a murit din disperare. Ascultând povestea profesorului Ujj, tragedia acestui inimos arădean, m-a fulgerat un curent rece pe spinare.  Nici un puhoi de lacrimi târzii și remușcări nu pot spăla și compensa chinul în care și-a trăit ultimi ani. În anii comunismului a fost uitat, scos din casa sa, umilit, supus la foame și mizerie. Îu  numele vostru, al meu, adresez memoriei maestrului, să ne audă  acolo unde se află sufletul lui, rugămintea: „Să ne iertați domnule arhitect!”
  Bujor Buda

Recomandările redacției