lansare„Glasul Aradului” a avut, vineri, dublu prilej de sărbătoare: lansarea cărţii „Liber­tate prin cultură” scrisă de către colega noastră Hedir Al-chalabi şi pensionarea poetului Petre Don. „Spre o libertate aventuroasă” şi „spre o libertate a pensionarului”, după cum anunţa afişul, pentru că, iată, cei doi pornesc drumuri mult mai lipsite de constrângeri.
„Libertate prin cultură” (Editura Singur, Târgovişte) este, de fapt, a patra carte lansată de Hedir în Arad, o carte de eseuri literare de această dată,  celelalte trei fiind  „Şoptind suspine mute“ – 2012, „Gânduri ciobite“ (în colaborare cu Petre Don) – 2012 şi „Rai întunecat“ – 2013, ultimele apărute sub egida Editurii Mirador Arad.
„Obișnuiți să vedem în oamenii de litere doar latura poetică, am ignorat vocația acestora de a experimenta și alte forme ale creației – în cazul de față, cel al lui Hedir Al-chalabi, a criticii literare. Surpriza celor ce vor citi volumul de față constă în modul dezinvolt în care autoarea abordează tematici diverse și nu putem să nu remarcăm aici inerenta decantare intelectuală proprie oricărui om de cultură care-și apreciază corect valoarea. Cu această nouă apariție editorială, Hedir Al-chalabi își demonstrează limpezimea și concretețea afirma­țiilor referitoare la cărțile alese spre analiză, urmărindu-și cu rigoare aproape matematică ideile și mai ales filtrând printr-o prismă personală lectura propriu zisă”, scrie Ştefan Doru Dăncuş despre această carte în al cărei „Cuvânt înainte” autoarea descrie salvarea prin cultură în momente „la limita existenţei”.
Hedir mai spune că „De cărți trebuie să te îndrăgostești… trebuie să existe chimia între tine și hârtie. Trebuie să o adulmeci când întorci fila din carte, să o asculți, să o pipăi… apoi trebuie să o savurezi, să îți ții respirația când începi noul rând, să suferi cumplit de nerăbdare și de tristețe… de impaciența pentru a ajunge la final și de mâhnire că se va sfârși la un moment dat. Trebuie să fie grea desprinderea. Se impune să existe o așa dragoste, încât să pătimești când nu o atingi”.
Alături de cei doi, la redacţie, au fost  familia, prietenii şi co­legii, inclusiv jurnalistul Adrian Cotuna care a moderat cu emoţie evenimentul. Au luat cuvântul Gheorghe Schwartz şi Dan Lăzărescu, dar şi Mihaela Vasil,  directorul Casei de Pensii, care l-a încu­rajat pe Petre Don, demonstrându-i că pensia nu este un capăt de drum.
„M-a încurajat atât de mult încât acum vreau să mă fac stripper la un cămin de bătrâni.” (P.D).
Programul a continuat cu două scurte recitaluri, de muzică folk şi renascentistă, susţinute de Daniel Julean şi Nicolae Szekely. La finalul manifestării, Petre Don a citit o poezie inspirată din viaţa lui Hedir, „Ora nouă – poem pentru singurul cititor”, care ar fi putut foarte bine să se numească „Poem gâtuit”,  pentru că lui Petre i-au dat, inevitabil, lacrimile.
Cei doi sărbătoriți au primit din partea colegilor de redacție cadouri amuzante, inedite.
Giorgiana Stoica
Claudia Untaru Creţu

Recomandările redacției