Guvernul britanic renunţă la proiectul său de a solicita o garanţie de 3.500 de euro cetăţenilor din ţări africane sau asiatice considerate ‘de mare risc’ şi care doresc să intre în Marea Britanie cu o viză temporară, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al executivului.

 

 

 

AFP citează un comunicat de presă conform căruia ‘guvernul a analizat dacă este necesar sau nu să testeze proiectul de impunere a unei garanţii băneşti în scopul de a-i descuraja să rămână pe teritoriul britanic pe cei cărora le expiră viza (temporară)’ şi a luat hotărârea ‘să nu aplice această măsură’.

Vizaţi de respectiva prevedere erau cetăţenii din şase state africane şi asiatice considerate ca fiind ‘de mare risc’ pentru Londra: India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Ghana şi Nigeria, după cum a scris ‘Sunday Times’.

Proiectul fusese anunţat în martie de vicepremierul Nick Clegg, în opinia căruia Marea Britanie ar trebui să aibă ‘toleranţă zero faţă de abuzurile în materie de imigraţie’, dar a provocat proteste şi critici vehemente în unele dintre ţările menţionate, în special în India şi Nigeria.

Problema imigraţiei a ajuns în ultima vreme în prim-planul dezbaterilor politice din Marea Britanie, unde partidul populist antieuropean Ukip creşte în preferinţele alegătorilor. Guvernul de coaliţie de la Londra şi-a propus să reducă soldul migrator la 100.000 de persoane până la sfârşitul actualei legislaturi, în 2015. Conform datelor difuzate de agenţia britanică de statistică, soldul migrator a fost pozitiv, de 176.000 de persoane, în 2012. AGERPRES/(AS – editor: Cristina Mac)

 

Recomandările redacției