Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă cu fermitate răpirea şi executarea sâmbătă, la Kidal, în nordul statului Mali, a doi jurnalişti francezi ai postului Radio France International (RFI).

 

 

 

„Astfel de acte deplorabile, de violenţă extremă împotriva unor jurnalişti care relatează din zone de conflict şi care, în conformitate cu legile internaţionale, ar trebui să beneficieze de protecţia acordată civililor, nu au nicio justificare şi trebuie combătute cu orice preţ, iar autorii lor trebuie aduşi în faţa justiţiei”, se arată într-un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Diplomaţia română transmite sincere condoleanţe familiilor victimelor şi îşi exprimă solidaritatea cu poporul francez în aceste momente dificile.

„În calitate de stat membru UE şi NATO, România îşi reafirmă angajamentul ferm de susţinere a acţiunilor de combatere a tuturor formelor de terorism”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ghislaine Dupont (57 ani) şi Claude Verlon (55 ani), o jurnalistă şi un tehnician cu experienţă, care se aflau în Mali pentru a realiza un reportaj, au fost găsiţi morţi după ce ei fuseseră răpiţi, a anunţat sâmbătă Ministerul francez de Externe.

Ei au fost răpiţi la Kidal, în nordul-estul Mali. „Au fost asasinaţi cu sânge rece. Într-unul s-a tras cu două gloanţe, iar în celălalt cu trei gloanţe”, a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, la finalul unei şedinte de urgenţă convocate duminică de preşedintele François Hollande pe această temă. Fabius a precizat că securitatea urmează să fie întărită în regiunea Kidal.

Conform mărturiilor lui Ambery Ag Rhissa, reprezentantul Mişcării naţionale de eliberare al Azawad, pe care jurnaliştii RFI îl intervievaseră şi care a asistat la răpirea acestora, agresorii vorbeau limba tuaregă, transmit AFP şi Reuters.

Kidal, oraş situat la peste 1.500 de kilometri nord-est de capitala Bamako, lângă frontiera cu Algeria, este fieful comunităţii tuarege şi a rebeliunii acesteia, Mişcarea naţională pentru eliberarea Azawadului. AGERPRES/(editor: Florin Marin)

 

Recomandările redacției