Procuratura federală din Berlin a deschis o anchetă referitoare la un posibil conflict de interese care îl vizează pe Eckart von Klaeden, fost secretar de stat în cabinetul cancelarului Angela Merkel, care a renunţat la postul său pentru a se alătura companiei producătoare de automobile Daimler, transmite EFE.

 

 

 

Anunţul a fost făcut duminică de un purtător de cuvânt al procuraturii, confirmând astfel o informaţie apărută anterior în ‘Der Spiegel’ referitoare la politicianul din Uniunea Creştin Democrată (UCD), rămas în funcţie până la alegerile parlamentare din septembrie, dar care îşi anunţase încă din luna mai intenţia de a se angaja la Daimler în noiembrie. Deşi atribuţiile sale din cadrul guvernului nu aveau legătură directă cu domeniul producerii de automobile, Eckart von Klaeden s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi ai firmei Daimler, iar în ultimele trei luni a avut acces la trei rapoarte asupra propunerilor de reglementare la nivel comunitar a emisiilor de gaze de la autovehicule.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a respins atât în luna mai, cât şi în cursul acestei săptămâni, ipoteza unui conflict de interese, alimentată de presă şi opoziţie, care a cerut demisia lui Klaeden. Este intolerabil ca un politician să rămână într-o funcţie publică ministerială după ce a semnat un contract cu influentul concern industrial, susţine opoziţia.

Cancelarul Angela Merkel a reaminitit însă că un caz similar s-a înregistrat în 2008, în primul mandat al marii coaliţii, iar partenerii social-democraţi ‘nu au găsit nimic anormal în acest lucru’ la vremea respectivă. AGERPRES/(AS- editor: Cristina Mac)

 

Recomandările redacției