Preşedinţia tunisiană a anunţat duminică prelungirea până în iunie 2014 a stării de urgenţă instituite după revoluţia din ianuarie 2011, relatează AFP, precizând că decizia a fost luată în contextul escaladării violenţelor din ţară. ‘Preşedintele republicii, Moncef Marzouki, a prelungit starea de urgenţă pe teritoriul republicii până la sfârşitul lunii iunie 2014’, informează un comunicat al preşedinţiei tunisiene, fără a da explicaţii.

 

 

 

Anunţul survine după ce atacurile grupărilor jihadiste s-au multiplicat în ultimele două săptămâni, iar miercuri s-au înregistrat atentate în două zone turistice pentru prima dată după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte Zine El Abidine Ben Ali în 2011.

Recrudescenţa violenţelor are loc într-o perioadă de criză politică declanşată la sfârşitul lunii iulie de asasinarea unui opozant, act atribuit unei mişcări jihadiste.

La 25 octombrie, a fost lansat ‘un dialog naţional’ care ar fi trebuit să se încheie sâmbătă prin numirea unui independent care să preia conducerea guvernului de la islamistul Ali Larayedh şi să aibă ca principală sarcină organizarea de noi alegeri. Negocierile între putere şi opoziţie nu au dus însă la un rezultat în intervalul stabilit, aşa încât sâmbătă s-a fixat un nou termen limită – luni – pentru realizarea unui acord asupra viitorului prim-ministru.AGERPRES/(AS – editor: Cristina Mac)

 

Recomandările redacției