Potrivit datelor centralizate de Prefectura Galaţi, în urma inundaţiilor şi viiturilor din perioada 11-13 septembrie au fost înregistrate pagube de peste 75 milioane lei. Directorul executiv al prefecturii, Vasile Pârlog a declarat că prin rapoartele de evaluare s-a stabilit că la categoria drumurilor naţionale au fost înregistrate pagube de 15 milioane lei, la drumuri judeţene – de aproape 3 milioane de lei, alte 10 milioane de lei reprezentând contravaloarea distrugerilor la străzi comunale, poduri şi podeţe. În agricultură au fost pagube de 15,3 milioane lei, în silvicultură de 15.000 lei, iar 650.000 lei au fost contabilizaţi pentru animalele moarte. La şcoli şi grădiniţe au fost pagube de 115.000 lei, la infrastructura CFR de 420.000 lei, la Sistemul de Gospodărie a Apelor de 684.000 lei, la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare de aproape 2 milioane de lei, iar la reţelele electrice pagubele sunt de 175.000 lei. Pagube de 27 milioane lei au fost evaluate la locuinţe şi anexe gospodăreşti. Potrivit evaluărilor realizate imediat după inundaţii, 3.447 de locuinţe au fost inundate, 227 de case au fost distruse, alte 485 de locuinţe fiind în pericol de prăbuşire. Inundaţiile au afectat 39 de localităţi, nouă persoane pierzându-şi viaţa.
Ajutoare de peste 32 milioane lei

Pentru ajutorarea familiilor sinistrate, guvernul a alocat 27 milioane lei. De asemenea, au fost alocate ajutoare guvernamentale în valoare de 2,2 milioane lei constând în produse alimentare şi apă, dar şi 45.000 lei ajutoare de înmormântare pentru familiile celor nouă persoane decedate. Localităţile afectate de inundaţii au primit ajutoare în valoare de 1,6 milioane lei de la Consiliul Judeţului Galaţi şi 1,1 milioane lei de la Primăria Galaţi. Rapoartele de evaluare au consemnat şi un număr impresionant de ajutoare din sectorul privat, firme şi ONG-uri. „Toate ajutoarele au fost distribuite. Am rezolvat ceea ce putem numi intervenţii, ajutor şi sprijin, dar nu se poate spune că în zonele afectate grav de inundaţii viaţa a revenit la normal. Un număr mare de familii are încă de suferit şi lucrurile nu sunt în regulă pentru că vine iarna”, a declarat Vasile Pârlog.

Efect al inundaţiilor: cutremurele de la Izvoarele

Una din urmările inundaţiilor din perioada 11-13 septembrie este seria de cutremure care au afectat satul Izvoarele. Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), prof Gheorghe Mărmureanu a declarat la emisiunea „După 20 de ani”, de la Pro TV, că seria de cutremure a fost favorizată de precipitaţiile abundente din septembrie, care au dus la infiltrarea de apă în solul ce conţine şi loess. De o parte şi de alta a satului Izvoarele există două falii seismice. În momentul în care au fost „puse în evidenţă” cele două falii, pe acestea era culoarea albastră – apă -, urmare a ploilor mari de la începutul lunii septembrie, a precizat Mărmureanu. În acelaşi context, prof. Mărmureanu a subliniat, ca factor favorizant al cutremurelor, structura geologică din zonă, care, pe lângă nisip, argilă şi marnă, conţine loess. Loess-ul, care este alcătuit din argilă şi nisip fin, ar fi favorizat producerea seismelor din judeţul Galaţi, după ce în sol s-a infiltrat în apă, ceea ce ar fi dus la deplasarea satului pe verticală „vreo şapte-opt milimetri”, a spus Gh. Mărmureanu, care a mai adăugat că, din punct de vedere al cutremurelor, lucrurile se vor linişti la Galaţi şi că nu e cazul ca oamenii să-şi pună problema să se mute din zonă. Directorul onorific al INFP a concluzionat că seismele din Galaţi au avut loc în „condiţii absolut naturale”.

Cutremurele au afectat 50 de case din Izvoarele

Primarul comunei Slobozia Conachi, Ioan Neculau, a declarat că aproximativ 50 de case din satul Izvoarele au fost afectate de cutremure şi că 30 dintre ele au fost deja evaluate, în cursul acestei săptămâni continuându-se evaluările. Potrivit lui Neculau, din cele 30 de case evaluate, doar patru case au pagube mai mari, în valoare de 3-4.000 de lei, restul locuinţelor având pagube materiale evaluate la sume cuprinse între 600 şi 1.000 lei. ,,Am evaluat 30 de case, însă avem semnale că încă mai există aproximativ 20 care urmează să fie evaluate săptămâna viitoare, pentru că este posibil să primim nişte fonduri pentru refacerea caselor şi nu vrem să privăm oamenii de un drept al lor”, a spus Neculau, care a mai precizat că nu se impune strămutarea localnicilor: ”În privinţa strămutării, eu m-am uitat în lege şi am văzut că aceasta se face numai în cazul în care o locuinţă este sută la sută afectată, iar la noi cele patru case cel mai grav afectate, dacă au zece la sută. Este incorect să vorbim despre strămutare. Cât despre poziţia oamenilor: nici să n-audă de strămutare. Sunt oameni ai locului care au rădăcini acolo şi de sute de ani”, a afirmat Neculau.

Recomandările redacției