Parlamentari cu influenţă deosebită ai Congresului american s-au pronunţat duminică pentru ca avertizorul de integritate Edward Snowden să nu beneficieze de ‘nicio clemenţă’ din partea Statelor Unite, ţinând cont de scurgerile de informaţii cu privire la Agenţia de securitate naţională a SUA (NSA) pe care le-a aranjat, transmite AFP.

 

 

 

După o întâlnire la Moscova cu fostul consultant al NSA, deputatul german Hans-Christian Ströbele a anunţat în cursul săptămânii că tânărul, inculpat de Washington pentru spionaj, este gata să ia cuvântul în faţa parlamentului federal de la Berlin în legătură cu spionaj cibernetic american, însă ar prefera ‘să depună mărturie în faţa Congresului’ SUA.

Într-o scrisoare pe care i-a înmânat-o deputatului german, Snowden îşi exprimă, printre altele, certitudinea că, având de partea sa ‘sprjinul comunităţii internaţionale, guvernul american va înceta comportamentul său nociv’ împotriva lui.

Duminică, senatoarea democrată Dianne Feinstein, preşedinta puternicei Comisii de Informaţii din Senatul american, a declarat că Edward Snowden, ‘dacă ar fi fost un adevărat avertizor de integritate, avea posibilitatea să dea telefon comisiilor de informaţii din Senat şi Camera Reprezentanţilor şi să ne spună: . În acel caz, cu siguranţă am fi vorbit cu el’.

‘Nu s-a întâmplat aşa şi a făcut un rău imens ţării noastre’, a mai spus Dianne Feinstein în cursul emisiunii ‘Face the Nation’ de la postul de televiziune CBS.

‘Şi cred că răspunsul este: niciun fel de clemenţă’, a subliniat ea, adăugând că Edward Snowden trebuie să fie judecat pentru dezvăluirile făcute în legătură cu spionajul electronic organizat de NSA.

La rândul său, congresmanul republican Mike Rogers a afirmat că nu vede ‘niciun motiv’ pentru care Edward Snowden să beneficieze de clemenţă.

‘Dacă vrea să revină /în Statele Unite/ şi să îşi asume consecinţele furtului de informaţii pe care l-a comis, ale modului în care şi-a încălcat jurământul şi a difuzat informaţii secrete – care au făcut ca trei grupări teroriste afiliate organizaţiei Al-Qaida să îşi schimbe modul de comunicare -, atunci aş fi fericit să discut cu el’, a declarat Rogers pentru acelaşi canal de televiziune.

Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat puternice reacţii în Europa, în special în Germania, şocată de informaţiile cu privire la presupusa interceptare a convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza)

 

Recomandările redacției