Secretarul de stat american, John Kerry, a cerut ieri autorităţilor interimare din Egipt să nu prelungească starea de urgenţă, ce urmează să se încheie pe 14 noiembrie, a făcut cunoscut un demnitar american cu rang înalt, citat de AFP.

 

 

 

‘El a insistat asupra faptului ca starea de urgenţă, care expiră pe 14 noiembrie, să nu fie prelungită’, a declarat presei acest responsabil din cadrul Departamentului de Stat care îl însoţeşte pe Kerry, sosit duminică seară la Riad după o escală la Cairo.

‘El a afirmat că represiunea în curs este inadecvată’ şi că autorităţile trebuie ‘să întindă o mână Fraţilor Musulmani şi celorlalţi’, referindu-se la mişcarea islamistă din rândul căreia provenea preşedintele Mohamed Morsi, destituit de armată pe 3 iulie, a adăugat sursa amintită.

Preşedintele interimar al Egiptului, Adly Mansour, i-a precizat oaspetelui american că nu a făcut uz în mod real de puterea atribuită de starea de urgenţă, cu excepţia introducerii interdicţiei de a se circula pe timpul nopţii, potrivit aceleiaşi surse.

Cu toate că şeful statului egiptean nu şi-a luat niciun angajament în legătură cu deciziile viitoare ale guvernului de la Cairo, ‘tonul a fost pozitiv’, a adăugat demnitarul citat.

Şeful diplomaţiei de la Washington a mai insistat pe lângă autorităţile instalate de armată să apere drepturile omului şi libertăţile.

Peste 1.000 de persoane – în majoritate manifestanţi pro-Morsi – au fost ucise, iar aproape 2.000 de islamişti au fost arestaţi după destituirea preşedintelui Morsi al cărui proces pentru instigare la crimă, la sfârşitul lui 2012, urmează să înceapă luni la Cairo. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza)

 

Recomandările redacției