Miniştrii arabi de externe au îndemnat, duminică seară, la Cairo, toate facţiunile opoziţiei siriene să alcătuiască o delegaţie sub egida Coaliţiei siriene pentru a se deplasa la conferinţa de pace numită Geneva-2, informează AFP.

 

 

 

La încheierea unei reuniuni extraordinare la sediul Ligii Arabe, miniştrii afirmă în comunicatul final ‘sprijinul acordat Coaliţiei naţionale siriene’, principala facţiune a opoziţiei regimului condus de Bashar Al-Assad, şi cheamă ‘toate părţile opoziţiei siriene sub conducerea Coaliţiei să răspundă eforturilor făcute în vederea organizării /conferinţei/ Geneva-2 şi să îşi alcătuiască rapid o delegaţie pentru a se deplasa acolo’.

În plus, ei au lansat un apel pentru crearea ‘unei autorităţi dotate cu puteri depline, printre care conducerea forţelor armate şi a serviciilor de securitate, pentru o durată limitată şi cu acordul tuturor părţilor, pentru a conduce tranziţia’.

Pe de altă parte, Consiliul de miniştri subliniază ‘necesitatea pentru toate părţile de a se angaja să ofere un mediu corespunzător demarării /conferinţei/ Geneva-2, luând măsurile de urgenţă necesare, cum ar fi garantarea accesului ajutoarelor umanitare în toate regiunile Siriei, în special în zonele în stare de asediu şi lovite de foamete’.

Ei solicită, de asemenea, ‘eliberarea tuturor deţinuţilor politici’, închişi ca urmare a rebeliunii împotriva regimului de la Damasc, un ‘acord de încetare a focului’ şi ‘întoarcerea refugiaţilor şi a persoanelor deplasate’.

Amânată de mai multe ori, organizarea conferinţei Geneva-2 – dorită de americani şi ruşi – se dovedeşte foarte dificilă, pentru că opoziţia, divizată în legătură cu eventuala sa participare, cere garanţii potrivit cărora această conferinţă va duce la renunţarea la putere a preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, idee respinsă categoric de regimul de la Damasc.

Conflictul din Siria s-a soldat din martie 2011 cu peste 120.000 de morţi, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale.

În deschiderea reuniunii, şeful Coaliţiei siriene, Ahmed al-Jarba, a reamintit angajamentul opoziţiei de ‘a merge la Geneva-2 numai unită’ şi a reafirmat condiţia esenţială exprimată de tabăra sa, şi anume un acord de încetare a focului pe durata negocierilor.

Opoziţia urmează să se reunească pe 9 noiembrie la Istanbul pentru a decide participarea la Geneva-2. Consiliul naţional sirian, gruparea cea mai importantă din carul opoziţiei, a anunţat că nu va merge la Geneva şi a ameninţat cu sciziunea în cazul în care Coaliţia va fi prezentă la negocieri. AGERPRES (AS – editor: Alic Mîrza)

 

Recomandările redacției