Premierul pakistanez Nawaz Sharif se va întâlni luni cu consilierii săi pentru a-şi reevalua relaţiile cu Statele Unite ale Americii după eliminarea liderului taliban Hakimullah Mehsud de către o dronă americană într-un moment în care Islamabadul optase pentru o apropiere faţă de rebeli, transmite AFP.

 

 

 

Preşedintele afgan Hamid Karzai, cunoscut pentru relaţiile sale tulburate cu Pakistanul vecin, a afirmat şi el că acest atac împotriva liderului taliban Hakimullah Mehsud ‘a avut loc într-un moment inoportun’ şi şi-a exprimat speranţa că el nu va afecta procesul de pace.

Pakistanul şi Afganistanul se confruntă ambele cu o insurecţie talibană, iar guvernele celor două ţări mizează pe negocieri de pace cu insurgenţii în perspectiva retragerii la sfârşitul anului viitor a forţelor NATO de pe teritoriul afgan, un eveniment ce ar putea redefini fragilul echilibru regional.

Talibanii afgani ai mollahului Omar refuză pentru moment să se implice în negocieri cu guvernul Karzai, în condiţiile în care talibanii pakistanezi ai lui Hakimullah Mehsud să pregăteau să discute cu guvernul de la Islamabad în speranţa lansării unor negocieri de pace. Ministrul pakistanez de interne Chaudhry Nisar nu a evitat să folosească cuvinte dure în acest weekend pentru a denunţa atacul american, chiar dacă au apărut documente în ultimii ani ce au dezvăluit existenţa unei colaborări între Washington şi Islamabad asupra programului controversat cu drone.

Astfel, ministrul a acuzat SUA că vor să ‘scufunde’ procesul de pace şi a subliniat că ‘toate aspectele’ relaţiei dintre Islamabad şi Washington vor fi revizuite, o declaraţie menită înainte de toate să liniştească o opinie publică antiamericană, potrivit comentatorilor locali.

Premierul Sharif, care i-a cerut preşedintelui Barack Obama să pună capăt atacurilor cu drone în cadrul unei întrevederi pe care au avut-o în urmă cu două săptămâni la Casa Albă, şi-a convocat luni consilierii pe probleme de securitate pentru a discuta despre calea de urmat după operaţiunea americană.AGERPRES/(AS – editor: Bogdan Mureşan, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției