tiruriLa punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad s-au format în noaptea de duminică spre luni „cozi impresionante” de tiruri pe sensurile de ieşire din ţară. Fenomenul acesta cu repetare periodică îşi are explicaţia în restricţiile de deplasare impuse de auturităţile ungare, pe teritoriul Ungariei, acestor mijloace grele de transport. Cum România nu impune asemenea restricţii, tirurile afluiesc spre frontiera de vest, parchează pe unde pot dar cât mai aproape de trecerea de frontieră, iar la ridicarea restricţiilor năvălesc de-a dreptul să iasă din ţară.
Aşa s-a întâmplat şi cu ocazia sărbătorii romano-catolice a Zilei tuturor sfinţilor: Ungaria a blocat circulaţia tirurilor joi, 31 noiembrie, la orele 23,00 (ora României), şi a ridicat restricţia după 72 de ore, diminică, 3 noiembrie, orele 23,00. Ca urmare, convoiul de tiruri aşteptând să treacă din România în Ungaria pe la Nădlac a atins ieri dimineaţă dimensiuni impresionante. „La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, automarfarele care aşteaptă să treacă pe teritoriul Ungariei au format un şir de aproximativ opt kilometri. Ţinând cont de numărul mare de automarfare care se prezintă la ieşirea din ţară în punctele de trecere ale frontierei subordonate, Inspectoratul Teritorial al Poliţia de Frontieră Oradea a dispus măsuri de suplimentare a personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlulul documentelor şi de creştere a numărului arterelor de control a mijloacelor de transport atât pe sensul de ieşire din România cât şi pe sensul de intrare. De asemenea, s-a luat legătura cu autorităţile de frontieră din Ungaria în vederea stabilirii măsurilor comune necesare asigurării unui control operativ pentru acest tip de mijloace de transport şi pentru redirecţionarea tirurilor spre toate punctele de frontieră de la graniţa comună”, a declarat agent principal de poliţie Adelina Limban, purtătoare de cuvânt a Serviciului teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad.
În acelaşi scop al fluidizării traficului şi al lichidării blocajului apărut, în zonele adiacente punctelor de trecere au fost trimise în misiune patrule mobile formate din poliţişti de frontieră şi reprezentanţi ai celorlalte structuri ale M.A.I care asigură ordinea şi liniştea publică.
Restricţiile de circulaţie din Ungaria n-au impietat însă asupra deplasăriii autoturismelor, acestea trecând frontiera în ambele sensuri fără probleme. „Poliţia de Frontieră Română a luat toate măsurile ce se impun pentru ca traficul de călători şi de autoturisme să se desfăşoare operativ, fluent şi civilizat. În prezent, traficul de persoane se desfăşoară în condiţii normale”, a mai spus Adelina Limban.

Recomandările redacției