Un tribunal pakistanez a ordonat luni eliberarea pe cauţiune a fostului preşedinte Pervez Musharraf, aflat în arest la domiciliu de peste şase luni pentru o serie de acuzaţii, mergând de la crimă până revocarea unor judecători pe când se afla la putere, relatează AFP.

 

 

 

Musharraf a ajuns în colimatorul justiţiei la puţin timp după revenirea sa în Pakistan la sfârşitul lunii martie, în speranţa participării la legislativele din luna mai pentru a ‘salva’ ţara de criza economică şi de a opri creşterea influenţei talibanilor. Totuşi, justiţia l-a consemnat rapid la domiciliu în vila sa somptuoasă Chak Shahzad, situată la periferia capitalei Islamabad.

Pervez Musharraf este acuzat de uciderea în 2007 a fostei sale rivale Benazir Bhutto şi de revocarea unilaterală a judecătorilor în acelaşi an, atunci când a instituit starea de urgenţă, precum şi de moartea un an mai târziu a lui Akbar Bugti, liderul rebelilor din provincia instabilă Balucistan (sud-vest), ucis într-o operaţiune militară.

Fostul preşedinte, care s-a aflat la putere între 1999 şi 2008, a obţinut punerea sa în libertate pe cauţiune în trei dosare luna trecută, dar tribunalul a menţinut consemnarea la domiciliu într-un al patrulea dosar: operaţiunea armată din 2007 contra islamiştilor regrupaţi în Moscheea Roşie din Islamabad.

După câteva audieri amânate, tribunalul districtual din Islamabad l-a eliberat pe Pervez Musharraf pe cauţiune, în această ultimă afacere care deschide calea eliberării sale efective şi posibilitatea de a părăsi ţara.

Judecătorul Wajid Ali a cerut o cauţiune în valoare de 200.000 de rupii, aproximativ 2.000 de dolari. AGERPRES (AS – autor: Lilia Traci, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției