Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor examina în această săptămână modul în care sunt efectuate controalele pentru a măsura nivelul de radioactivitate a apei mării în apropiere de centrala de la Fukushima, a anunţat marţi Autoritatea japoneză pentru reglementare în domeniul nuclear, relatează AFP.

 

 

 

David Osborn, director al laboratoarelor pentru mediu, şi Hartmut Nies, şef al laboratorului radiometric al AIEA, se vor afla în Japonia între 6 şi 12 noiembrie, a precizat sursa citată. ‘Ei vor observa în special prelevarea de probe din apa mării şi modul în care sunt efectuate analizele în împrejurimile centralei Fukushima Daiichi, apoi vor discuta despre supravegherea mediului marin cu autorităţile japoneze’, a explicat partea niponă. Această vizită a experţilor are loc în vederea pregătirii unei misiuni mai importante ce ar putea avea loc sfârşitul lunii noiembrie.

AIEA ar urma să efectueze controale ale radioactivităţii în Oceanul Pacific, o campanie ce ar putea începe în ianuarie 2014, potrivit unor articole apărute în presa niponă.AGERPRES/( AS – autor: Violeta Gheorghe, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției